Verschenen in
Hoge dosis vitamine D verbetert de darmflora bij mensen met Clostridium-infectie
Clostridioides difficile (vaak Clostridium genoemd) is een sporevormende bacterie die toxische stoffen aanmaakt. Een Clostridium-infectie gaat gepaard met ernstige diarree en darmontsteking en kan levensbedreigend zijn. Woekering van C. difficile is meestal het gevolg van een verstoorde darmflora (onder andere als gevolg van antibioticagebruik). Clostridium-infectie is heel moeilijk te behandelen met medicijnen. De standaardbehandeling met vancomycine en metronidazol werkt niet en kan terugkeer van de infectie niet voorkomen. Een betere behandeling is darmfloratransplantatie (het inplanten van de darmflora van een gezonde donor), maar wanneer de gezondere darmflora niet op de juiste manier gevoed wordt, keert de infectie vaak terug.
Mensen met een clostridium-infectie hebben heel vaak een gebrek aan vitamine D. Bloedwaarden van minder dan 20 ng/ml geven meer kans op een ernstigere infectie en terugkeer na de behandeling. Vitamine D is sterk gelinkt aan de darmflora. In dierenonderzoek is aangetoond dat suppletie met vitamine D de samenstelling van de darmflora verbetert.
In een recente studie werd dit onderzocht bij mensen met clostridium-infectie en een gebrek aan vitamine D (minder dan 17 ng/ml). Een deel van de proefpersonen kreeg naast vancomycine ook een injectie met 200.000 IE vitamine D, een ander deel kreeg alleen vancomycine. De darmflora wijzigde bij alle proefpersonen na de behandeling (tijdens het genezingsproces) maar bij de groep die vitamine D kreeg stegen bepaalde gunstige bacteriën zoals Bifidobacteriën en Christensenella bacteriën sterker en daalden Proteobacteriën meer dan bij diegenen die alleen vancomycine kregen.
Een hoge dosis vitamine D is volgens de onderzoekers een waardevolle aanvullende therapie bij clostridium-infectie (Lee SH, 2022).
Referentie:
Lee SH, Park HK, Kang CD, et al. High Dose Intramuscular Vitamin D3 Supplementation Impacts the Gut Microbiota of Patients With Clostridioides Difficile Infection. Front Cell Infect Microbiol. 2022 Jun 6;12:904987. doi: 10.3389/fcimb.2022.904987. PMID: 35774395; PMCID: PMC9239168.