Verschenen in
Het belang van voldoende vitamine K
voor het voorkomen van ‘ouderdomsziekten’
Vitamine K is een bijzondere voedingsstof die lange tijd weinig aandacht kreeg omdat ze alleen nodig zou zijn voor de bloedstolling en omdat de meeste mensen voldoende vitamine K hebben om bloedingen te voorkomen. Vitamine K is echter veel meer dan dat. Ze is nodig voor het activeren van eiwitten die essentiële lichaamsfuncties regelen, zoals de bloedstolling en de antistolling, de verdeling van calcium in het lichaam, ontsteking en ontstekingsremming, de activiteit van vrije radicalen en de groei van cellen. Deze eiwitten werken niet zonder vitamine K en worden daarom vitamine K-afhankelijke eiwitten genoemd. Er worden steeds meer functies en eigenschappen van vitamine K ontdekt, ook processen die niet door de vitamine K-afhankelijke eiwitten geregeld worden. Vitamine K is van essentieel belang voor een gezond lichaam, voor de werking van alle organen en voor de preventie van de zogenaamde ‘ouderdomsziekten’: hart- en vaatziekten, diabetes type 2, botverlies, artrose, spierzwakte, hersen- en zenuwaandoeningen en kanker. Men gaat ervan uit dat een gebrek aan vitamine K niet veel voorkomt omdat je zelfs met een typisch westers voedingspatroon voldoende vitamine K binnenkrijgt voor een normale bloedstolling, maar dat is niet per se voldoende voor alle andere lichaamsfuncties. Heel veel mensen hebben bovendien een verhoogde behoefte aan vitamine K, door genetische factoren, het gebruik van bepaalde medicijnen, een verstoorde darmflora, en andere omstandigheden.
Je kan dit artikel enkel lezen als je het tijdschrift aankoopt (als los exemplaar of als onderdeel van een jaarabonnement) of als je toegang hebt tot de online bibliotheek.
Koop editieHeb je het aangekocht of heb je toegang tot de online bibliotheek? Meld je aan om dit artikel te lezen