Verschenen in
Voeding en stressbestendigheid
Wat je eet kan stress versterken of verminderen
Voor een flexibele stressrespons moeten niet alleen de hersenen en het zenuwstelsel gezond zijn, maar heel het lichaam. Alle organen en klieren en alle lichaamssystemen zijn belangrijk voor een adequate stressrespons en voor het herstellen van het evenwicht na stress. Al deze systemen worden heel sterk beïnvloed door het voedingspatroon. Hoe het lichaam reageert op stress en zich herstelt na stress, wordt ook bepaald door de beschikbaarheid van bepaalde voedingsstoffen. Vooral vitamine C, vitamine D, de B-vitaminen, magnesium en omega-3 vetzuren zijn belangrijk voor een goede stressrespons. Bij stress worden ze extra verbruikt en bij chronische stress geraken ze uitgeput. Dat zorgt ervoor dat je minder goed bestand bent tegen stress, waardoor je in een vicieuze cirkel terechtkomt. Tekorten van deze en andere voedingsstoffen opheffen is een belangrijke voorwaarde om optimaal te herstellen van chronische stress.
Je kan dit artikel enkel lezen als je het tijdschrift aankoopt (als los exemplaar of als onderdeel van een jaarabonnement) of als je toegang hebt tot de online bibliotheek.
Koop editieHeb je het aangekocht of heb je toegang tot de online bibliotheek? Meld je aan om dit artikel te lezen