Verschenen in
Mononatriumglutamaat (E621)
Geen onschuldige smaakversterker
Mononatriumglutamaat (E621) is een smaakversterker die heel veel toegevoegd wordt aan bewerkt voedsel om de slechte smaak van het hoge vetgehalte te verdoezelen. Het is ook bekend als vetsin of Chinees zout. Veel mensen verdragen deze smaakversterker niet goed en krijgen na het eten ervan allergie-achtige symptomen. Maar ook wanneer je ogenschijnlijk geen klachten krijgt, is een hoge inname ervan schadelijk voor je lichaam. Het verstoort het metabolisme en kan overgewicht, leververvetting, diabetes en kanker in de hand werken. Het is ook een neurotoxische stof die de werking van de hersenen en het zenuwstelsel beschadigt, wat onder andere gelinkt wordt aan epilepsie, schizofrenie, angst, alzheimer, parkinson en multiple sclerose. Het is bovendien toxisch voor het voortplantingsstelsel en kan vruchtbaarheidsproblemen veroorzaken. Er wordt steeds meer gepleit om deze smaakmaker te verbannen. Voorlopig wordt hij nog kwistig gebruikt in de voedingsindustrie. Je kan hem vermijden door alleen vers onbewerkt voedsel te eten. Je kan ook bepaalde voedingsstoffen inzetten om je te beschermen tegen de (neuro)toxische effecten van mononatriumglutamaat.
Je kan dit artikel enkel lezen als je het tijdschrift aankoopt (als los exemplaar of als onderdeel van een jaarabonnement) of als je toegang hebt tot de online bibliotheek.
Koop editieHeb je het aangekocht of heb je toegang tot de online bibliotheek? Meld je aan om dit artikel te lezen