Verschenen in
Anti-aging voedingsstoffen
Het verouderingsproces omkeren met de juiste voeding
Je voedingspatroon heeft een niet te onderschatten invloed op de manier waarop je lichaam veroudert. Een van de belangrijkste redenen waarom cellen zichzelf niet kunnen herstellen wanneer ze beschadigd zijn, is dat ze overspoeld worden met vetten, suikers en eiwitten die ze moeten verbranden of wegwerken, met toxische stoffen die ze moeten afbreken en verwijderen en met vrije radicalen die ze moeten neutraliseren. Te veel eten – en vooral een typisch westers voedingspatroon – versnelt de veroudering. Weinig eten of regelmatig vasten vertraagt het verouderingsproces, in eerste instantie omdat cellen dan niet overspoeld worden met ongewenste (voedings)stoffen en minder beschadigd worden, maar ook omdat ze de kans krijgen om zich te regenereren. Je hoeft daarvoor niet heel je leven weinig te eten. Een voedingspatroon dat de bloedsuikerspiegel en de darmflora op een gezond peil houdt, is al voldoende om veroudering af te remmen en de gevolgen van vroegtijdige veroudering te voorkomen. Bepaalde voedingsstoffen, zoals vitaminen, essentiële vetzuren, antioxidanten en polyfenolen, kunnen je cellen beschermen tegen schade én regeneratie stimuleren. Door het beste uit de voeding te halen, kan je je biologische leeftijd effectief terugdraaien.
Je kan dit artikel enkel lezen als je het tijdschrift aankoopt (als los exemplaar of als onderdeel van een jaarabonnement) of als je toegang hebt tot de online bibliotheek.
Koop editieHeb je het aangekocht of heb je toegang tot de online bibliotheek? Meld je aan om dit artikel te lezen