Verschenen in
Foliumzuur als natuurlijk antidepressivum
De actieve vorm van foliumzuur, methyltetrahydrofolaat (MTHF) of kortweg methylfolaat, kan ingezet worden als een natuurlijk antidepressivum bij mensen met een klinische depressie die niet verbetert door het nemen van antidepressiva.
Volgens onderzoekers die zes grote studies analyseerden, is methylfolaat een doeltreffende ‘aanvullende’ therapie bovenop de gebruikte antidepressiva, omdat het depressie vermindert bij mensen bij wie deze pillen niet of niet voldoende werken. Het gunstige effect is vooral heel sterk bij mensen met overgewicht en hoge ontstekingsmarkers.
Dat foliumzuur ‘aanvullend’ werkt bij antidepressiva, is een averechtse redenering. Als de medicijnen niet werken, maar methylfolaat wel, dan kan beter eerst alleen methylfolaat geprobeerd worden, zonder de medicijnen, en dus ook zonder de bijwerkingen van de medicijnen.
Bij 60% van de patiënten die een jaar lang 15 mg L-methylfolaat (15.000 µg) per dag namen, verdwenen de symptomen van depressie volledig in de loop van dat jaar. Dat waren allemaal mensen bij wie antidepressiva niet werkten (Maletic V, 2023).
Het is wel belangrijk dat je de actieve vorm methylfolaat neemt, die gemakkelijk in de hersenen opgenomen wordt. Synthetisch en inactief foliumzuur kan zich in het lichaam opstapelen wanneer het niet goed omgezet wordt, wat ongewenste effecten kan hebben (het wordt onder andere gelinkt aan een verhoogd risico op kanker).
Foliumzuur zal nog meer effect hebben als het gecombineerd wordt met de andere B-vitaminen, die allemaal belangrijk zijn voor de hersenen en het zenuwstelsel. Ook omega-3 vetzuren, vitamine C, vitamine D, magnesium en polyfenolen zijn van onschatbare waarde bij depressie. Bij een verstoorde darmflora zijn probiotica aangewezen tot de darmflora hersteld is. Als je al deze stoffen combineert, hoef je niet zulke hoge doses methylfolaat te nemen.
Depressie kan verschillende lichamelijke oorzaken hebben, zoals een gebrek aan voedingsstoffen, een verstoorde darmflora, chronische ontsteking, hormonale stoornissen, een trage schildklier en het gebruik van bepaalde medicijnen.
Er is een wisselwerking tussen het lichaam en de geest die het vaak moeilijk maakt om de eigenlijke ‘oorzaak’ van depressie te achterhalen. Psychische en lichamelijke factoren houden elkaar in stand. Voedingstekorten, ontsteking en een verstoorde darmflora kunnen het moeilijk maken om ingrijpende gebeurtenissen te verwerken of uit een depressie te geraken. Ze moeten hersteld worden om de neerwaartse spiraal om te keren. Supplementen kunnen een heel groot verschil maken, maar voor een blijvend en diepgaand effect moet je ook je voeding en leefstijl aanpassen.
Meer lezen?
De biochemische en metabole oorzaken van depressie en angst worden uitgebreid besproken in PlaceboNocebo 37.
De wisselwerking tussen lichaam en geest is het centrale onderwerp van het themanummer over stress en mind-body geneeskunde, PlaceboNocebo 68.
Referentie:
Maletic V, Shelton R, Holmes V. A Review of l-Methylfolate as Adjunctive Therapy in the Treatment of Major Depressive Disorder. Prim Care Companion CNS Disord. 2023 May 9;25(3):22nr03361. doi: 10.4088/PCC.22nr03361. PMID: 37192264.