Verschenen in
Pancreasvervetting
Een opkomend gezondheidsprobleem
Een aandoening van de alvleesklier die steeds meer voorkomt, is pancreasvervetting. Het is geen opzichzelfstaand verschijnsel, het is gelinkt aan opstapeling van vetten in andere weefsels en organen, zoals overgewicht, leververvetting, galblaasvervetting en te veel vetten in het bloed. De opstapeling van vet in de pancreas beschadigt de enzym- en hormoon-aanmakende cellen, tast de werking van heel de pancreas aan, wekt ontsteking op en biedt de ideale omstandigheden voor fibrose en tumorvorming. Een vette pancreas verhoogt het risico op pancreasinsufficiëntie, diabetes, pancreasstenen, pancreasontsteking, pancreasfibrose en pancreaskanker. Pancreasvervetting is een gevolg van een ongezonde leefstijl, met name ongezonde voeding en te weinig beweging. Het kan alleen via deze weg omgekeerd worden. Er zijn ook een aantal voedingsstoffen die ingezet kunnen worden om de ‘ontvetting’ te versnellen en om de pancreas op korte termijn te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van te veel vetopstapeling.
Je kan dit artikel enkel lezen als je het tijdschrift aankoopt (als los exemplaar of als onderdeel van een jaarabonnement) of als je toegang hebt tot de online bibliotheek.
Koop editieHeb je het aangekocht of heb je toegang tot de online bibliotheek? Meld je aan om dit artikel te lezen