Verschenen in
Probiotica voor de behandeling van acne
Acne vulgaris, ook wel jeugdpuistjes genoemd, is een inflammatoire huidziekte waarbij de talgklieren in de huid ontstoken geraken. Het komt vooral voor in het gezicht, op de rug en de borst. Het ontstaat vaak in de puberteit onder invloed van plotse hormonale wijzigingen, hoewel het ook op volwassen leeftijd kan voorkomen, ook bij mensen die er in hun jeugd weinig of geen last van gehad hebben.
Acne die opkomt in de puberteit is in de meeste gevallen niet zo erg en gaat na verloop van tijd vanzelf weg. Bij sommige mensen kan acne echter heel ernstig zijn, langdurig aanhouden en littekens veroorzaken. Ernstige acne wordt meestal behandeld met antibiotica, anticonceptiva, anti-androgenen en synthetische vitamine A.
De onderliggende oorzaak van acne is een combinatie van te veel talg, te veel geoxideerde vetten, te veel dihydrotestosteron (DHT), te veel insuline, ontsteking en een verstoord microbieel evenwicht in de huid.
Wanneer er te veel talg aangemaakt wordt (onder invloed van te veel DHT en insuline), kunnen de haarzakjes verstopt geraken en kunnen ze uitzetten en openbarsten, wat ontsteking in de huid veroorzaakt. De bacterie Propionibacterium acnes (ook Cutibacterium acnes genoemd), die zich voedt met talg, wordt overactief in en rond de haarzakjes en de talgklieren, en kan nog meer ontsteking veroorzaken, vooral wanneer de groei ervan niet onder controle gehouden wordt door antimicrobiële factoren, zoals een gezonde huidflora, een gezonde zuurgraad en antimicrobiële peptiden.
De bacterie Staphylococcus epidermidis heeft een beschermend effect, omdat ze de groei van P. acnes afremt en de ontstekingsreactie tempert. Wanneer S. epidermidis in de huid uitgeroeid wordt (bijvoorbeeld door antibioticazalf), is de huid minder bestand tegen bacteriële infecties.
Ook Malassezia schimmels voeden zich met talg en kunnen overactief worden wanneer talg zich opstapelt in de talgklieren en haarzakjes. Malassezia folliculitis lijkt heel sterk op acne en wordt ook wel schimmelacne genoemd. De twee huidziekten kunnen ook tegelijk voorkomen.
Een verstoorde darmflora en huidflora spelen een sleutelrol bij alle bovengenoemde oorzaken van acne. Het herstellen ervan vormt een belangrijke basis voor de behandeling. In de eerste plaats moet dat gebeuren door een gezond voedingspatroon (veel groenten en fruit, en heel weinig suiker, vet en niet-gefermenteerde melkproducten), maar het proces kan versneld worden door probiotica suppletie.
Probiotica, zowel oraal ingenomen als in een zalf, remt de groei van P. acnes en malassezia schimmels, herstelt het microbieel evenwicht in de huid, remt ontsteking, normaliseert de productie van talg en helpt acne sneller genezen. In klinische studies ziet men goede resultaten van suppletie met lactobacillen en bifidobacteriën (en andere), zoals L. acidophilus, L. bulgaricus, L. rhamnosus, L. casei, L. salivarius, B. bifidum, B. lactis, B. breve, Lactococcus lactis en Escherichia coli. De dosering in deze studies varieert van 1 tot 25 miljard levende bacteriën per dag (Goodarzi A, 2020; Sánchez-Pellicer P, 2022; Chilicka K, 2022).
Meer lezen?
De behandeling van acne wordt uitgebreider besproken in PlaceboNocebo 51 (Huidziekten).
Hoe je de darmflora herstelt met voeding, prebiotica en probiotica is het hoofdthema van PlaceboNocebo 57 (Het microbioom).
Referenties:
- Chilicka K, Dzieńdziora-Urbińska I, Szyguła R, et al. Microbiome and Probiotics in Acne Vulgaris-A Narrative Review. Life (Basel). 2022 Mar 15;12(3):422. doi: 10.3390/life12030422. PMID: 35330173; PMCID: PMC8953587.
- Goodarzi A, Mozafarpoor S, Bodaghabadi M, et al. The potential of probiotics for treating acne vulgaris: A review of literature on acne and microbiota. Dermatol Ther. 2020 May;33(3):e13279. doi: 10.1111/dth.13279. Epub 2020 Apr 7. PMID: 32266790.
- Sánchez-Pellicer P, Navarro-Moratalla L, Núñez-Delegido E, et al. Acne, Microbiome, and Probiotics: The Gut-Skin Axis. Microorganisms. 2022 Jun 27;10(7):1303. doi: 10.3390/microorganisms10071303. PMID: 35889022; PMCID: PMC9318165.