Verschenen in
Antibiotica in de voeding en het milieu
Het massaal gebruik van antibiotica heeft niet alleen gevolgen voor wie ze neemt
Door het massaal gebruik van antibiotica – niet alleen in de medische praktijk, maar ook in de veeteelt, de aquacultuur, de bijenteelt en voor het besproeien van gewassen – en het even massaal gebruik van antibacteriële stoffen in schoonmaakmiddelen, verzorgingsproducten, textiel en allerhande gebruiksvoorwerpen, zijn antibiotica alomtegenwoordig in het milieu, in de bodem, in het water, en in de voeding. Daardoor worden ook de overal aanwezige bacteriën resistent. Dat wordt nog verergerd door andere milieufactoren, zoals pesticiden, zware metalen en microplastics. Antibioticavervuiling vormt een grote bedreiging voor de gezondheid van de hele planeet en al haar bewoners. Mensen en dieren die nog nooit in hun leven antibiotica genomen hebben, hebben niet alleen antibiotica maar ook resistente bacteriën in hun lichaam. De concentratie van antibiotica en de hoeveelheid resistente bacteriën in je lichaam – en vooral wat de gevolgen daarvan zijn – wordt sterk bepaald door je voedingspatroon, je leefwijze, je omgeving, je medicijngebruik, en andere omstandigheden. Dat betekent dat je maatregelen kan nemen om jezelf – en zelfs je directe omgeving – te beschermen. Elke kleine bijdrage kan een verschil maken.
Je kan dit artikel enkel lezen als je het tijdschrift aankoopt (als los exemplaar of als onderdeel van een jaarabonnement) of als je toegang hebt tot de online bibliotheek.
Koop editieHeb je het aangekocht of heb je toegang tot de online bibliotheek? Meld je aan om dit artikel te lezen