Verschenen in
Antibiotica in de voeding en het milieu
Het massaal gebruik van antibiotica heeft niet alleen gevolgen voor wie ze neemt
Een behoorlijk groot deel van de antibiotica die ingenomen worden door mensen en dieren, komt via de urine en de stoelgang in het milieu terecht: in het water, in de bodem, in de voeding, en op die manier in andere mensen en dieren. Ook de antibacteriële stoffen die toegevoegd worden aan verzorgingsproducten, schoonmaakmiddelen, textiel en zelfs speelgoed, komen massaal in het milieu terecht. Door de alomtegenwoordigheid van antibiotica worden ook de overal aanwezige bacteriën resistent. Dat wordt nog verergerd door andere milieufactoren, zoals pesticiden, zware metalen en microplastics. Mensen en dieren die nog nooit in hun leven antibiotica genomen hebben, hebben niet alleen antibiotica in hun lichaam, maar ook resistente bacteriën. Antibioticavervuiling vormt een grote bedreiging voor de gezondheid van de hele planeet en al haar bewoners. De hoeveelheid antibiotica en resistente bacteriën in je lichaam – en vooral wat de gevolgen daarvan zijn – wordt sterk bepaald door je voedingspatroon, je leefwijze, je omgeving, of je medicijnen gebruikt of niet, en andere omstandigheden. Dat betekent dat je maatregelen kan nemen om jezelf – en zelfs je directe omgeving – te beschermen. Elke kleine bijdrage kan een verschil maken.
Je kan dit artikel enkel lezen als je het tijdschrift aankoopt (als los exemplaar of als onderdeel van een jaarabonnement) of als je toegang hebt tot de online bibliotheek.
Koop editieHeb je het aangekocht of heb je toegang tot de online bibliotheek? Meld je aan om dit artikel te lezen