Verschenen in
Voedingstherapie bij prostaatkanker
Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker bij mannen in Europa. In de meeste gevallen groeit een prostaattumor heel traag en sterven mannen er niet aan. Er zijn echter ook snelgroeiende, agressieve prostaattumoren, en soms evolueert traag groeiende prostaatkanker naar een agressievere vorm. Dat gebeurt vooral onder invloed van een aanhoudend ontstekingsproces dat niet in staat is om beschadigd prostaatweefsel te herstellen en daarom steeds meer groeimechanismen activeert.
Prostaatkanker wordt vaak bestempeld als een hormonale kanker, maar de oorsprong ervan is niet per se hormonaal. De verstoorde hormoonbalans die vaak waargenomen wordt bij prostaatkanker vindt zijn oorsprong in chronische ontsteking, chronische oxidatieve stress, een verstoord microbioom, overgewicht, te veel insuline en insulineachtige groeifactor, een gebrek aan vitamine D en omega-3 vetzuren, te veel omega-6 vetzuren, en andere voedings- en leefstijl-gerelateerde factoren.
Het is hetzelfde mechanisme als bij prostaatvergroting, maar verder doorgedreven, vaak zelfs als gevolg van de antihormoontherapie die bij prostaatvergroting voorgeschreven wordt.
Voedingstherapie die inwerkt op de darmflora, de bloedsuikerspiegel, insuline, ontsteking en oxidatieve stress beschermt tegen het ontstaan van prostaatkanker, kan bestaande prostaatkanker afremmen en voorkomen dat hij vordert naar een agressievere vorm. In combinatie met voldoende beweging en het verminderen van stress kan de juiste voeding effectief het eigen immuunsysteem versterken en de algemene gezondheid sterk verbeteren (Bland JS, 2021; Oczkowski M, 2021; Tan BL, 2020).
Wanneer prostaatkanker ontdekt wordt, gaat het in de meerderheid van de gevallen om een traag groeiende tumor, die niet meteen behandeld wordt, maar actief opgevolgd wordt om na te gaan of de tumor na verloop van tijd gegroeid is of agressief wordt. Dat geeft de indruk dat je pech hebt als je de “agressieve” vorm hebt of als je tumor na verloop van tijd agressief wordt.
In werkelijkheid gaat het om de natuurlijke progressie van prostaatkanker, die bij sommige mannen afgeremd en bij andere versneld wordt onder invloed van voeding, leefstijl en omgevingsfactoren (Ornish D, 2005; Wilson KM, 2012; Peisch SF, 2017; Gregg JR, 2019; García-Perdomo HA, 2022).
Dat geldt voor alle vormen van kanker, maar omdat prostaatkanker meestal heel traag groeit, is er veel meer onderzoek gedaan naar het effect van voeding en leefstijlfactoren op de progressie van prostaatkanker dan op het verloop van andere kankers.
Heel veel verschillende afzonderlijke factoren kunnen de groei van prostaatkanker stimuleren of afremmen, maar gecombineerd is hun effect veel sterker; dat geldt zowel voor de stimulerende als voor de remmende factoren. Hoe meer gezonde maatregelen je neemt, hoe breder het effect op de kanker, maar ook op je algemene gezondheid.
Een voorbeeld van zo’n combinatie: een (grotendeels) plantaardig voedingspatroon, aangevuld met soja-isoflavonen, omega-3 vetzuren, vitamine E, vitamine C en selenium, drie uur matig-intensieve beweging per week en een uur per week stressbehandeling, vertraagt de progressie van prostaatkanker aanzienlijk. Het kan de nood aan een behandeling voorkomen of uitstellen. Het zorgt ook voor minder angst en een betere levenskwaliteit (Frattaroli J, 2008).
Onlangs werd nogmaals bevestigd dat mannen met prostaatkanker die alleen plantaardige voeding aten, 47% minder kans hadden dat hun kanker vorderde. Mannen met kanker in een vergevorderd stadium (Gleason score van 7 of meer) hadden 55% minder kans dat hun kanker verder vorderde wanneer ze een gezond plantaardig voedingspatroon hadden (Liu VN, 2024).
©PlaceboNocebo
Meer weten over dit onderwerp?
De natuurlijke preventie en behandeling van prostaatontsteking, -vergroting en -kanker is het hoofdthema van PlaceboNocebo 66 (de prostaat).
Referenties:
- Bland JS. Prostate Cancer Risk Connection to Immunity, Hormones, and the Microbiome. Integr Med (Encinitas). 2021 Dec;20(6):14-17. PMID: 35250398; PMCID: PMC8887230.
- Frattaroli J, Weidner G, Dnistrian AM, et al. Clinical events in prostate cancer lifestyle trial: results from two years of follow-up. Urology. 2008 Dec;72(6):1319-23. doi: 10.1016/j.urology.2008.04.050. Epub 2008 Jul 7. PMID: 18602144.
- García-Perdomo HA, Gómez-Ospina JC, Chaves-Medina MJ, et al. Impact of lifestyle in prostate cancer patients. What should we do? Int Braz J Urol. 2022 Mar-Apr;48(2):244-262. doi: 10.1590/S1677-5538.IBJU.2021.0297. PMID: 34472770; PMCID: PMC8932020.
- Gregg JR, Zheng J, Lopez DS, et al. Diet quality and Gleason grade progression among localised prostate cancer patients on active surveillance. Br J Cancer. 2019 Feb;120(4):466-471. doi: 10.1038/s41416-019-0380-2. Epub 2019 Jan 25. PMID: 30679782; PMCID: PMC6462004.
- Liu VN, Van Blarigan EL, Zhang L, et al. Plant-Based Diets and Disease Progression in Men With Prostate Cancer. JAMA Netw Open. 2024 May 1;7(5):e249053. doi: 10.1001/jamanetworkopen.2024.9053. PMID: 38691361; PMCID: PMC11063803.
- Oczkowski M, Dziendzikowska K, Pasternak-Winiarska A, et al. Dietary Factors and Prostate Cancer Development, Progression, and Reduction. Nutrients. 2021 Feb 3;13(2):496. doi: 10.3390/nu13020496. PMID: 33546190; PMCID: PMC7913227.
- Ornish D, Weidner G, Fair WR, et al. Intensive lifestyle changes may affect the progression of prostate cancer. J Urol. 2005 Sep;174(3):1065-9; discussion 1069-70. doi: 10.1097/01.ju.0000169487.49018.73. PMID: 16094059.
- Peisch SF, Van Blarigan EL, Chan JM, et al. Prostate cancer progression and mortality: a review of diet and lifestyle factors. World J Urol. 2017 Jun;35(6):867-874. doi: 10.1007/s00345-016-1914-3. Epub 2016 Aug 12. PMID: 27518576; PMCID: PMC5472048.
- Tan BL, Norhaizan ME. Oxidative Stress, Diet and Prostate Cancer. World J Mens Health. 2021 Apr;39(2):195-207. doi: 10.5534/wjmh.200014. Epub 2020 May 11. PMID: 32648373; PMCID: PMC7994655.
- Wilson KM, Giovannucci EL, Mucci LA. Lifestyle and dietary factors in the prevention of lethal prostate cancer. Asian J Androl. 2012 May;14(3):365-74. doi: 10.1038/aja.2011.142. Epub 2012 Apr 16. PMID: 22504869; PMCID: PMC3720164.