PFAS, de eeuwige chemicaliën
Hoe voeding bescherming biedt
Poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) zijn synthetische stoffen die omwille van hun hittebestendige en water- en vetafstotende eigenschappen op grote schaal toegepast worden, zowel in de industrie als in alledaagse gebruiksvoorwerpen en zelfs cosmetica. Ze worden niet afgebroken en blijven “voor altijd” in de natuur aanwezig. Ze worden daarom “forever chemicals” genoemd. PFAS kunnen zich opstapelen in ons lichaam en worden gelinkt aan onder andere lever- en nierschade, hart- en vaatziekten, overgewicht, diabetes, schildklierziekte, onvruchtbaarheid en kanker. Het is bijna onmogelijk om aan deze schadelijke stoffen te ontkomen, maar je kan je dagelijkse blootstelling wel verminderen door zoveel mogelijk voor PFAS-vrije producten te kiezen. Ook je voedingspatroon kan bescherming bieden. Wat je eet, bepaalt heel sterk hoeveel PFAS zich kan opstapelen in je lichaam en in welke mate deze hardnekkige chemicaliën organen beschadigen en ziekte veroorzaken.
Je kan dit artikel enkel lezen als je het tijdschrift aankoopt (als los exemplaar of als onderdeel van een jaarabonnement) of als je toegang hebt tot de online bibliotheek.
Koop editieHeb je het aangekocht of heb je toegang tot de online bibliotheek? Meld je aan om dit artikel te lezen