Verschenen in
Huidkanker
Een strijd tegen het verkeerde gevaar?
Het aantal gevallen van huidkanker is de afgelopen decennia “dramatisch” gestegen. Dat wordt vooral toegeschreven aan te veel “onbeschermd” zonnebaden, maar dat is niet het hele verhaal. Overmatige blootstelling aan uv-stralen is effectief een risicofactor voor het ontstaan van huidkanker, maar het is niet de onderliggende oorzaak. Of je al dan niet huidkanker krijgt, heeft veel meer te maken met de samenstelling van je huid én met je metabole gezondheid. Een chronisch verhoogde bloedsuikerspiegel, een verstoord microbioom, een gebrek aan antioxidanten, vitamine D, vitamine C, carotenoïden en andere voedingsstoffen, het gebruik van bepaalde medicijnen, het gebruik van schadelijke huidverzorgingsproducten, enz. hebben een veel grotere impact op je huidkankerrisico dan een hoge blootstelling aan zonlicht. Een niet te onderschatten factor is luchtvervuiling, die de huid veel kwetsbaarder maakt voor de potentieel schadelijke effecten van uv-stralen. Bovendien is een groot deel van de forse stijging te danken aan overdiagnose, wat een risicofactor op zichzelf geworden is.
In preventiecampagnes ligt de nadruk op het gebruik van zonnefilters met een hoge beschermingsfactor. Er wordt weinig of geen aandacht besteed aan maatregelen om je huid gezond te houden, zodat uv-straling geen kanker veroorzaakt. Het vraagt uiteraard meer moeite om de huid van binnenuit te beschermen, want daarvoor moet je verschillende ontregelde lichaamssystemen herstellen. Hoewel daar geen snelle oplossingen voor zijn, kan suppletie met bepaalde voedingsstoffen op relatief korte termijn de huid gezonder maken. Diezelfde voedingsstoffen zijn ook veelbelovend voor de behandeling van huidkanker, zowel voor niet-melanoom als voor melanoom.
Je kan dit artikel enkel lezen als je het tijdschrift aankoopt (als los exemplaar of als onderdeel van een jaarabonnement) of als je toegang hebt tot de online bibliotheek.
Koop editieHeb je het aangekocht of heb je toegang tot de online bibliotheek? Meld je aan om dit artikel te lezen