Omega-6 en omega-3 vetzuren
Niet alleen een kwestie van de juiste balans
Omega-3 vetzuren worden alom geprezen om hun krachtige ontstekingsremmende, zenuw-beschermende en kanker-remmende werking, terwijl omega-6 vetzuren een behoorlijk slechte reputatie gekregen hebben omwille van hun ontstekingsbevorderende, bloedstollende en kanker-promotende effecten. Nochtans zijn ontsteking, bloedstolling en celdeling heel belangrijke processen, zonder welke we niet lang zouden overleven. Ze mogen alleen niet de overhand krijgen. De werking van omega-6 vetzuren wordt in balans gehouden door omega-3 vetzuren, op voorwaarde dat ze in een goede verhouding aanwezig zijn. Maar dat is niet de enige voorwaarde voor een optimale werking van deze belangrijke voedingsstoffen. Een typisch westers voedingspatroon verstoort niet alleen de balans tussen omega-6 en omega-3 vetzuren, maar ontregelt ook hun werking zodat de omega-6 vetzuren een ontstekingsbevorderend, neurotoxisch en kanker-promotend effect krijgen, terwijl ze in een gezond voedingspatroon ontsteking moduleren, het zenuwstelsel ondersteunen en kankercellen helpen vernietigen. Voor een gezond vetzuurmetabolisme is veel meer nodig dan de juiste verhouding tussen omega-6 en omega-3 vetzuren.
Je kan dit artikel enkel lezen als je het tijdschrift aankoopt (als los exemplaar of als onderdeel van een jaarabonnement) of als je toegang hebt tot de online bibliotheek.
Koop editieHeb je het aangekocht of heb je toegang tot de online bibliotheek? Meld je aan om dit artikel te lezen