Verschenen in
Kanker door CT-scans, een reëel risico
In het Westen zijn – volgens een voorzichtige schatting – zo’n 40% van de kankers het gevolg van zogenaamde “aanpasbare factoren” zoals roken, te veel alcohol drinken, (zwaar) overgewicht en lichamelijke inactiviteit. Recent werd het routinematig gebruik van CT-scans als risicofactor onderzocht, en op basis van de resultaten, komt het hoog op de lijst van kankerpromotors.
Volgens de onderzoekers zijn CT-scans verantwoordelijk voor zo’n 5% van alle kankerdiagnoses die elk jaar in de VS gesteld worden, met op kop longkanker, darmkanker, leukemie, blaaskanker, maagkanker, schildklierkanker en borstkanker. Daarmee komen CT-scans bovenaan de lijst met risicofactoren, en is het aandeel ervan vergelijkbaar met overgewicht of obesitas (7,6%) en alcohol (5,4%), die samen met roken (19,3%) de officiële top drie van te voorkomen kankeroorzaken vormen.
Het risico is hoger bij kinderen en tieners, omdat zij gevoeliger zijn voor straling, maar het aantal aan CT-scans gelinkte kankers bij volwassenen is hoger omdat het aandeel van de uitgevoerde scans bij hen ook hoger is (Smith-Bindman R, 2025).
Dat is geen nieuwe bevinding, want het kankerverwekkende effect van diagnostische scans is al langer bekend. CT-scans maken gebruik van ioniserende straling, een bekende kankerverwekker.
Het is vooral verontrustend voor kinderen en tieners. In een ander recent onderzoek werd geschat dat 10% van de bloedkankers bij kinderen kon toegeschreven worden aan de straling van medische beeldvorming, vooral aan CT-scans (Smith-Bindman R, 2025).
Uiteraard wordt kanker nooit veroorzaakt door één factor, maar door een samenspel van heel veel factoren. Je voedingspatroon en leefstijl kunnen bescherming bieden tegen de kankerverwekkende effecten van CT-scans en andere vormen van straling.
Vooral groenten, fruit, kruiden, specerijen, noten, zaden, koffie en thee bevatten een heel arsenaal aan “radioprotectiva”. Voedingsstoffen zoals vitamine C (citrusvruchten, bessen), vitamine E (noten, zaden, avocado), carotenoïden (groenten, fruit, algen), selenium (brazilnoten), resveratrol (druiven, bessen, pinda’s), quercetine (bessen, uien, appels), curcumine (kurkuma), EGCG (groene thee), sulforafaan (broccoli), genisteïne (soja) en apigenine (selder, knoflook, peterselie), en planten zoals astragalus, ashwagandha en ginseng, kunnen je lichaam beschermen tegen de schadelijke effecten van straling en de schade helpen herstellen. Ze kunnen ook ingezet worden als bescherming tegen de schade die veroorzaakt wordt in gezonde cellen tijdens stralingstherapie bij kanker (Islam MM, 2024; Zhang Y, 2023; Iqbal S, 2022).
©PlaceboNocebo
Meer lezen over dit onderwerp?
De schadelijke gevolgen van elektromagnetische straling, en factoren die ertegen beschermen, is een van de onderwerpen van PlaceboNocebo 45 (in het kader van mannelijke onvruchtbaarheid en erectiestoornissen).
Lees ook ons uitgebreide naslagwerk “Kanker begrijpen. De wijsheid van het lichaam”.
Referenties:
- Iqbal S, Shah MA, Rasul A, et al. Radioprotective Potential of Nutraceuticals and their Underlying Mechanism of Action. Anticancer Agents Med Chem. 2022;22(1):40-52. doi: 10.2174/1871520621666210223101246. PMID: 33622231.
- Islam MM, Sultana N, Liu C, Mao A, Katsube T, Wang B. Impact of dietary ingredients on radioprotection and radiosensitization: a comprehensive review. Ann Med. 2024 Dec;56(1):2396558. doi: 10.1080/07853890.2024.2396558. Epub 2024 Sep 25. PMID: 39320122; PMCID: PMC11425709.
- Smith-Bindman R, Alber SA, Kwan ML, et al. Medical Imaging and Pediatric and Adolescent Hematologic Cancer Risk. N Engl J Med. 2025 Oct 2;393(13):1269-1278. doi: 10.1056/NEJMoa2502098. Epub 2025 Sep 17. PMID: 40961449; PMCID: PMC12445590..
- Smith-Bindman R, Chu PW, Azman Firdaus H, et al. Projected Lifetime Cancer Risks From Current Computed Tomography Imaging. JAMA Intern Med. 2025 Jun 1;185(6):710-719. doi: 10.1001/jamainternmed.2025.0505. Erratum in: JAMA Intern Med. 2025 Jun 1;185(6):747. doi: 10.1001/jamainternmed.2025.2355. PMID: 40227719; PMCID: PMC11997853.
- Zhang Y, Huang Y, Li Z, et al. Exploring Natural Products as Radioprotective Agents for Cancer Therapy: Mechanisms, Challenges, and Opportunities. Cancers (Basel). 2023 Jul 12;15(14):3585. doi: 10.3390/cancers15143585. PMID: 37509245; PMCID: PMC10377328.