Verschenen in
Alfa-liponzuur
Alfa-liponzuur (ook thio-octaanzuur of kortweg liponzuur) is een zwavelhoudend vetzuur dat van nature in het menselijk lichaam voorkomt. Liponzuur speelt een belangrijke rol in het verlagen van de bloedsuikerspiegel en in de aanmaak van energie uit suikers en vetten. Het is een stof die daarom een centrale plaats verdient in de preventie en de behandeling van diabetes.
Liponzuur is eigenlijk vooral bekend als een unieke antioxidant, die zowel in water als in vet oplosbaar is. Andere antioxidanten zijn ofwel in water oplosbaar (vb. vitamine C), ofwel in vet (vb. vitamine E). Ze hebben een beperkt werkingsgebied. Wateroplosbare antioxidanten werken alleen in een waterig milieu en vetoplosbare antioxidanten alleen in een vet milieu. Liponzuur is de enige antioxidant die actief is in de hele cel en in alle soorten weefsels. Het helpt ook andere antioxidanten zoals vitamine C, E, coënzym Q10 en glutathion recycleren.
Het lichaam kan normaal zelf alfa-liponzuur aanmaken. Daarvoor zijn zwavel en octaanzuur (caprylzuur) nodig. Bij een gebrek aan deze stoffen kan niet voldoende liponzuur aangemaakt worden. Bovendien gaat de eigen productie sterk achteruit met het ouder worden. In de voeding komen slechts kleine hoeveelheden liponzuur voor, vooral in rood vlees en orgaanvlees, zoals lever, hart en nieren, in zoete aardappelen, spinazie, broccoli, boerenkool, spruiten, tomaten en erwten.
Je kan dit artikel enkel lezen als je het tijdschrift aankoopt (als los exemplaar of als onderdeel van een jaarabonnement) of als je toegang hebt tot de online bibliotheek.
Koop editieHeb je het aangekocht of heb je toegang tot de online bibliotheek? Meld je aan om dit artikel te lezen