Lachen zou wel eens een van de beste medicijnen kunnen zijn voor mensen met dementie. Het is gratis en het heeft geen bijwerkingen. En het beste van al: het werkt.

Jean-Paul Bell is een Australische humortherapeut. Hij was oorspronkelijk een soort cliniclown voor zieke kinderen, maar tegenwoordig entertaint hij ouderen met zijn programma “Play-Up”. Hij treedt op in een helderblauwe vest met koperen knopen en gebruikt spelletjes, grappen en liedjes - door zichzelf begeleid op de ukelele - om de ouderen aan het lachen te maken. Hij richtte ook het Arts Health Institute op om verplegend personeel van rusthuizen en verzorgingstehuizen te trainen in het onderhouden van speelse, vrolijke relaties met hun patiënten, vooral met demente patiënten.

“Het idee achter het Play-Up programma is mensen aanmoedigen om meer te spelen, omdat we ervan overtuigd zijn dat je kan blijven spelen tot het moment waarop je je laatste adem uitblaast”, zegt Bell.

Bell deed samen met anderen een studie over de impact van humortherapie op stemming, onrust, gedragsstoornissen en sociaal contact bij patiënten met dementie. De studie werd heel toepasselijk SMILE genoemd en duurde drie jaar. Er namen 36 rusthuizen en 400 residenties aan deel.

Er werd aangetoond dat diegenen die deelnamen aan het programma gelukkiger leken.

Demente patiënten die bij het programma betrokken waren, leken niet alleen meer tevreden, maar ook 20% minder opgewonden en onrustig, volgens hoofdonderzoekster Dr. Lee-Fay Low.

“Twintig procent klinkt heel weinig, maar het is hetzelfde effect dat je zou krijgen als je hen een antipsychoticum (medicijn tegen schizofrenie of bipolaire stoornis) zou geven”, zegt Low.

De demente patiënten waren trouwens niet de enigen die er beter van werden. Ook het verplegend personeel werd erdoor aangestoken, ze vonden dat hun werk er aangenamer door werd.

“Lachen is even effectief als een antipsychoticum
en het heeft alleen maar leuke bijwerkingen”

Humor kan ingezet worden in elke medische afdeling, niet alleen bij dementerende bejaarden. Herstel van operatie, ziekte of ongeval wordt bevorderd door lachen en plezier maken én door verplegend personeel met gevoel voor humor. Het helpt patiënten omgaan met wat het ook is dat ze moeten plaatsen, genezen of verwerken. Lachen maakt alles bespreekbaar - tenzij iets wordt weggelachen.

 

Referentie

Low LF. The Smile Study. Australia's National Dementia Research Forum. Sydney, 22 September 2011

Ook in PlaceboNocebo 02

10 Medisch

14 Voeding

18 Voeding

22 Therapie

26 Nutriënten

30 Fytotherapie

  • Kaneel

    Zoet, hartverwarmend en veel meer

34 Bewustzijn

40 Vraag aan de lezers

44 Leefstijl

  • Aarding

    De grond onder onze voeten, een vergeten bron van energie

48 Psychologie

50 Medicijnen

  • Metformine

    Een medicijn met meer goede eigenschappen dan slechte