Wat ontspant jou het meest?

PlaceboNocebo 02

Kruiswoordpuzzeltje - Spannend boek - Op muziek intuïtief bewegen en meezingen - Wandelen - Wirlpool - Bad met dode zeezout - Zonnebaden - Kruik in bed in de winter - Koppie thee - Een flinke lachbui, maar ook gewoon even de tranen laten komen als ik me verdrietig voel. (Lia M.)

Ik denk dat ik nog niet op dat punt gekomen ben, want als ik het druk druk druk heb, voel ik ook veel energie en kan ik blijven verder doen, maar achteraf moet ik dat wel bekopen met enkele dagen van wat minder energie. Wat mij ontspant: een kopje thee drinken, wat surfen op het internet zonder doel, naar de kapper gaan, met de fiets naar het werk (dan ben je al uitgewaaid als je thuis komt), de reclameblaadjes lezen, foto's kijken, kindjes slapen doen en bij in bed kruipen om te knuffelen en te babbelen, kasten opruimen (dat geeft ook orde in mijn hoofd), strijken met op de achtergrond muziek van mijn jeugdjaren, een cinemaatje doen, op café met vriendinnen, koffiepauze op het werk, in de tuin kijken naar het actief gedoe van de anderen. Wat me het meest ontspant van allemaal dat weet ik eigenlijk niet. (Ann M.)

Naar een komische film kijken of stand-up comedy. Als ik heel hard moet lachen vergeet ik even al mijn stress. Ook achteraf voel ik mij meestal nog lang ontspannen. (Peter S.)

Wat mij ontspant is geregeld rust nemen, mezelf even terugtrekken, alleen thuis zijn en iets doen waar ik energie van krijg. Dit kan zijn een boek lezen over een onderwerp wat me interesseert zoals gezondheid en psychologie. Helemaal genieten is om dat te doen in de tuin als het goed weer is en op de achtergrond hoor ik dan de vogels fluiten. Andere bezigheden die me ontstressen zijn joggen, wandelen en fietsen in de natuur.
Er zijn ook momenten waarin ik stress ervaar maar dat ik niet in de gelegenheid ben om mijn rust te nemen. Wat dan helpt waardoor ik direct ontspan, is letten op mijn ademhaling. Ik ga me focussen op mijn ademhaling en maak die heel rustig. Als mijn ademhaling rustig wordt dan ervaar ik ook meer innerlijke rust, minder stress. Ik doe dat volgens de Buteyko methode. Wat mij ook helpt, afhankelijk van de situatie, is me bewust worden van mijn gedachten en mijn gedachten meer te relativeren, reëel te maken (rationele emotieve therapie). (Judith M.)

Als het me even te veel wordt, dan ga ik in een lekker geurend bad met mijn lievelingsmuziek heel luid en een goed boek, de deur op slot zodat iedereen me met rust moet laten en na een uurtje ben ik terug de rust zelve. (Magda R.)

Misschien niet origineel, maar wat mij ontspant is: tijd en rust voor mezelf, een aantal keer diep in en uit ademen, een bad, een wandeling in de natuur, een dag sauna/wellness center, een massage, Biodanza dansen. Blijkbaar veel lichamelijke dingen dus. (Annick O.)

Zet je favoriete muziek op tijdens gewone huishoudelijke werken, dat gaat veel vlotter. Klassiek, maar altijd een voltreffer: een stevige wandeling in de natuur. Pilates of gewone stretch wil ook wel eens helpen. Je uitleven op een hometrainer met een goede douche achteraf. Als je hoofd echt vol zit: je terugtrekken in je eigen hoekje met boeiende lezing. (Monique C.)

Een eindje gaan wandelen of gaan lopen. In het begin blijven je gedachten malen of voel je je nog gestresseerd, maar na een tijdje merk je dat je hoofd opklaart en je een goed gevoel krijgt. Het ontspannende effect blijft nog heel lang nawerken. Tenzij je te lang of te intensief sport, dan word je vaak achteraf alleen maar prikkelbaarder. (Steven V.)

Als het mij allemaal teveel wordt, kruip ik achter mijn drumstel en sla ik de ziel uit mijn lijf. Al na een paar minuten voel ik mij veel beter. Vaak weet ik dan niet eens meer wat er nu eigenlijk zo op mijn systeem werkte dat ik er gek van werd. (Tom VDB)

Als de stress op het werk te veel op mijn gemoed begint te werken, spreek ik af met een paar vrienden om iets te gaan drinken. Dat verzet de zinnen. Tenminste, als mijn vrienden dan niet over hun eigen stress of moeilijkheden beginnen. (Stijn B.)

Als ik ervoor zorg dat ik elke dag een paar keer een pauze neem dan komt het meestal niet zo ver dat het me allemaal te veel wordt. Gewoon af en toe even tijd nemen om niks te doen, een beetje lummelen, wat opruimen, de afwas doen, eventjes buiten gaan, een praatje met iemand maken, boodschappen doen met de fiets, een taart bakken, een tijdschrift lezen, … (Chris D.)

Zelfs de meest ontspannende bezigheden - sauna, wellness, yoga, enz. - kunnen mij niet ontspannen. Als mijn gedachten geen afleiding krijgen, blijf ik piekeren over vanalles en nog wat. Een boek lezen, een kruiswoordraadsel invullen, een puzzel of sudoko werken voor mij veel beter. Hoe meer ik mij op iets moet concentreren, hoe beter ik in staat ben om negatieve gedachten van mij af te zetten. (Tamara S.)

De meest ontspannende bezigheid is vrijen. Als ik onder enorme stress sta heb ik meestal geen zin om te vrijen, maar als het er toch van komt, dan kan de roes zo lang nawerken dat alle problemen voor een tijdje ver weg lijken te zijn. (Nancy H.)

Het liefst van al begin ik te springen en met mijn armen en benen te schudden om alle spieren in mijn lijf lost te maken en te brullen om alle frustratie uit te schreeuwen. Dat is niet altijd een mooi gezicht, maar het helpt wel. (Daniel D.)

Sauna, bubbelbad, massage, rustig muziekje op de achtergrond, … Werkt altijd. (Ronny V.)

Wat mij het meest ontspant is meditatie. Dat kan overal en op elk moment. Gewoon diep ademhalen en aandacht schenken aan alle geluiden en alle gevoelens. Ik probeer de negatieve gedachten niet weg te duwen, maar laat ze voor wat ze zijn. Ik onderga ze en laat ze daarna los in plaats van ertegen te vechten. Tegen iets vechten zorgt alleen maar voor nog meer spanning. (Sandra V.)

Ik kan mij niet ontspannen. Ik weet niet hoe dat moet. Van niets doen word ik gek. Zolang ik bezig ben voel ik me goed. (José M.)