Door het steeds ruimere aanbod van exotisch fruit in alle supermarkten is de appel voor ons een ordinaire vrucht geworden. Dat is ooit anders geweest. De appel zou het favoriete fruit geweest zijn van de Grieken en de Romeinen. Doorheen de geschiedenis is hij bestempeld als ‘verboden vrucht’, ‘de vrucht van de kennis’ en in de Noorse mythologie zelfs als ‘de vrucht die de eeuwige jeugd belooft’. En natuurlijk is er de beroemde oneliner ‘an apple a day keeps the doctor away’, een volkswijsheid waar - zoals dat meestal het geval is - heel veel waarheid in zit. En zoals het meestal ook gaat met volkswijsheden, doet de wetenschap er iets langer over om tot dezelfde conclusie te komen.

Wetenschappers hebben gaandeweg steeds meer eigenschappen van appels ontrafeld die hun voedingswaarde overstijgen. Appels zijn rijk aan vitaminen, mineralen, flavonoïden, antioxidanten en vezels, waarvan het gunstige effect op onze gezondheid door verschillende studies is aangetoond. Regelmatig appels eten wordt geassocieerd met een verlaagd risico op hart- en vaatziekten, diabetes, spijsverteringsziekten, alzheimer en kanker.

Om dit artikel te lezen, heb je een online abonnement nodig. Log in of klik hier voor de mogelijkheden.