Carpaletunnelsyndroom

Operatie vermijden met suppletie

PlaceboNocebo 04

Carpaletunnelsyndroom (CTS) is een neurologische aandoening die veroorzaakt wordt doordat de middelste armzenuw (nervus medianus) in de pols samengedrukt wordt. Het is de meest voorkomende zenuwaandoening bij volwassen. Men schat dat zo’n 5% van de volwassenen er in meer of mindere mate last van heeft. De meerderheid daarvan zijn vrouwen. CTS wordt vaak gelinkt aan herhaalde overbelasting van de handen waarbij de vingers gebogen worden en druk op de handen en de pols wordt uitgeoefend, zoals aan de computer werken, achter een kassa zitten, bandwerk (inpakkers), piano of viool spelen, rotsklimmen, enz. Dit verschijnsel is bekend als ‘repetitive strain injury’ (RSI, herhalingsoverbelasting).

Er zijn ook een aantal onderliggende aandoeningen die CTS in de hand werken, zoals artritis, schildklierproblemen, jicht, fibromyalgie en diabetes. Ook tijdens de zwangerschap heb je meer kans om CTS te ontwikkelen.

Men beweert vaak dat er weinig tegen CTS te doen is, behalve het nemen van ontstekingsremmers en pijnstillers en in ernstige gevallen een operatie. Je kan echter wel degelijk zelf iets doen. Je leefstijl en voeding bepalen in belangrijke mate of je al dan niet carpaletunnelsyndroom krijgt of hoeveel last je ervan hebt. Als je de aandoening al hebt, kan je de ernst ervan aanzienlijk verminderen door voeding en suppletie. In heel veel gevallen kan een operatie op die manier vermeden worden.

Om dit artikel te lezen, heb je een online abonnement nodig. Log in of klik hier voor de mogelijkheden.

Ook in PlaceboNocebo 04

3 Zo zien wij het

18 Voeding

22 Therapie

26 Nutriënten

30 Fytotherapie

34 Dierengeneeskunde

  • Kennelhoest

    Vaccinatie vervangen door natuurlijke immunostimulatie

36 Sport & beweging

48 Psychologie

50 Medicijnen

52 Supplementen