Gamma-linoleenzuur remt de groei van pancreaskanker

PlaceboNocebo 04

Gamma-linoleenzuur (GLA) is een omega-6 vetzuur dat vooral in teunisbloemolie en borago olie te vinden is. Het is als supplement verkrijgbaar omwille van zijn ontstekingsremmende en weerstandsverhogende werking, voor het behoud van een gezonde huid (allergie, eczeem, rimpels), voor droge huid, ogen en slijmvliezen en voor het verlichten van premenstrueel syndroom. Recent ontdekten onderzoekers van de Mayo Clinic dat het ingezet kan worden bij pancreaskanker.

Pancreaskanker is een vorm van kanker waarvoor weinig efficiënte medicijnen beschikbaar zijn. Men is dus steeds op zoek naar nieuwe manieren om deze kanker een halt toe te roepen. Dr. Ruth Lupu testte GLA op verschillende pancreaskanker cellijnen. GLA had een uitgesproken remmend effect op één type van pancreaskankercellen, namelijk in die cellen die een hoge concentratie vetzuur synthase bevatten. Vetzuur synthase is een enzymcomplex dat instaat voor de aanmaak van vetzuren uit andere stoffen.

In kankercellen met een hoge concentratie vetzuur synthase kon GLA de celgroei met 85% remmen. Dat is veel beter dan gemcitabine, het standaard chemotherapeutisch medicijn voor pancreaskanker, dat slechts een heel bescheiden effect heeft. Wanneer de twee gecombineerd werden, werd de groei van de pancreaskankercellen volledig geremd en stierven veel meer kankercellen af. Dit gebeurde niet alleen in celkweken (in vitro), maar ook bij muizen (in vivo).

Dr. Lupu gaat de combinatie GLA en gemcitabine nu uittesten bij mensen met pancreaskanker. Ze hoopt ook dat GLA kan helpen andere vormen van kanker gevoeliger te maken voor chemotherapie.

Teunisbloemolie of een andere vorm van GLA aan je voeding toevoegen, kan een eenvoudige en goedkope vorm van preventie zijn.

©Hilde Maris

 

Referentie

American Association for Cancer Research Annual Meeting 2012, Chicago March 31 to April 4.

Ook in PlaceboNocebo 04

3 Zo zien wij het

3 Medisch

18 Voeding

22 Therapie

26 Nutriënten

30 Fytotherapie

34 Dierengeneeskunde

  • Kennelhoest

    Vaccinatie vervangen door natuurlijke immunostimulatie

36 Sport & beweging

48 Psychologie

50 Medicijnen

52 Supplementen