Spieren trainen zonder ze te bewegen?

PlaceboNocebo 04

In revalidatiecentra weet men dat je door één been of arm te trainen ook het andere been of de andere arm sterker maakt, al is het dan in mindere mate.

In een recente studie liet men mannen vier weken zware krachttraining doen met uitsluitend de rechter biceps. Na vier weken was de kracht in deze arm met 28% verhoogd. In de linker biceps, die al die tijd inactief bleef, was de kracht met 19,2% verhoogd. Dat is een heel pak minder, maar toch een mooie voortuitgang voor een spier die helemaal geen werk verricht heeft.

Hetzelfde effect werd ook al waargenomen bij elektro-accupunctuur, waarbij de spierkracht ook toenam in het been dat niet gestimuleerd werd.

In deze gevallen is er sprake van een overdracht van zenuwimpulsen van de actieve spieren naar de inactieve spieren via de hersenen en het ruggenmerg. Maar wist je dat je je spieren ook kunt trainen door enkel en alleen je aandacht erop te richten? Door je in te beelden dat je bepaalde spieren traint, kan je de kracht in deze spieren verhogen. Ook motorische vaardigheden die je nooit aangeleerd hebt, kan je ontwikkelen door de oefeningen die daarvoor nodig zijn uitsluitend in je hoofd te doen. Deze manier van trainen vergt uiteraard heel wat mentale concentratie, maar het biedt een unieke mogelijkheid voor mensen die door blessures, ziekte of ongeval lange tijd niet kunnen trainen of immobiel zijn. Het helpt ook bij het verbeteren van sportprestaties.

©Hilde Maris

 

Referenties

  1. Kidgell DJ, Stokes MA, Pearce AJ. Strength training of one limb increases corticomotor excitability projecting to the contralateral homologous limb. Motor Control. 2011 Apr;15(2):247-66.
  2. Huang LP, Zhou S, Lu Z et al. Bilateral effect of unilateral electroacupuncture on muscle strength. J Altern Complement Med. 2007 Jun;13(5):539-46.
  3. Ranganathan VK, Siemionow V, Liu JZ, et al. From mental power to muscle power-gaining strength by using the mind. Neuropsychologia. 2004;42(7):944-56.

 

Ook in PlaceboNocebo 04

3 Zo zien wij het

3 Medisch

18 Voeding

22 Therapie

26 Nutriënten

30 Fytotherapie

34 Dierengeneeskunde

  • Kennelhoest

    Vaccinatie vervangen door natuurlijke immunostimulatie

36 Sport & beweging

48 Psychologie

50 Medicijnen

52 Supplementen