Crucifere groenten

Waarom broccoli en spruiten zo gezond zijn

PlaceboNocebo 05

Tot de crucifere groenten of de kruisbloemigen (Brassica) behoren de kolen en de koolachtigen (bloemkool, broccoli, spruiten, boerenkool, savooikool, witte kool, rode kool, koolrabi, Chinese kool, paksoi, ...), radijs, mierikswortel, wasabi, waterkers, mosterd en rapen.

Crucifere groenten onderscheiden zich van andere groenten omdat ze rijk zijn aan zwavelhoudende stoffen, de zogenaamde glucosinolaten. Wanneer deze glucosinolaten afgebroken worden - tijdens het kauwen of in de spijsvertering - komen verschillende bioactieve stoffen vrij, zoals isothiocyanaten en indolen, stoffen die vooral bekend zijn voor hun rol in de natuurlijke kankerpreventie en -behandeling. Een voeding rijk aan crucifere groenten wordt gelinkt aan een verlaagd risico op verschillende soorten kanker, waaronder longkanker, darmkanker, borstkanker en prostaatkanker.

Om dit artikel te lezen, heb je een online abonnement nodig. Log in of klik hier voor de mogelijkheden.

Ook in PlaceboNocebo 05

3 Zo zien wij het

10 Medisch

18 Voeding

22 Therapie

26 Nutriënten

  • Calcium

    Essentieel maar niet onvoorwaardelijk

30 Fytotherapie

  • Salie

    Een heilzaam wondermiddel

37 Biochemie

44 Bewustzijn

50 Medicijnen

52 Research

  • Echiumolie

    Plantaardig alternatief voor visolie… met extra troeven