Lachen is goed voor je hart

PlaceboNocebo 05

“Lachen is gezond”… Iedereen lijkt instinctief te weten dat dat zo is, omdat het effect van lachen op je hele systeem bijna onmiddellijk voelbaar is. De laatste jaren is er ook in de medische wetenschappen veel interesse voor dit fenomeen. Onderzoekers zijn verschillende parameters in het lichaam beginnen meten voor, tijdens en na een uitgelaten lachbui. Het is ondertussen onomstotelijk vastgesteld: lachen veroorzaakt meetbare positieve veranderingen in de bloedvaten. Stress en woede hebben het omgekeerde effect.

Dr. Michael Miller en zijn team onderzochten vorig jaar het effect van lachen en stress op de vaatwandfunctie. Ze toonden proefpersonen filmfragmenten uit komedies, zoals ‘There’s Something about Mary’ en ‘Shallow Hal’, maar ook een intense scène uit het oorlogsdrama ‘Saving Private Ryan’. Na elk filmfragment werd hun vaatwandfunctie gemeten.

Na het bekijken van ‘Saving Private Ryan’ waren de bloedvaten vernauwd met 30 tot 50%. Na het bekijken van de komische fragmenten waren de bloedvaten juist verwijd. Dit vernauwen en verwijden ging vrij snel: door het kijken naar grappige films zetten de bloedvaten weer uit, nadat ze eerst vernauwd waren door het kijken naar een stresserende oorlogsfilm.

Dr. Miller zegt dat het vernauwende en verwijdende effect ongeveer een uur duurde, terwijl andere onderzoekers al hebben aangetoond dat lachen maar liefst 24 uur lang een gunstig effect kan hebben op de bloedvaten. Het vaatverwijdende effect van lachen is vergelijkbaar met dat van statines (cholesterolverlagende medicijnen) en lichamelijke activiteit. Dat is opmerkelijk, want er werd hier slechts 10 tot 15 minuten gelachen.

Andere onderzoeken bevestigden dat werkstress, te veel werken en een opvliegend karakter allemaal het risico op hartaandoeningen verhogen.

Als we denken aan het voorkomen van hartziekten, dan denken we automatisch aan een gezond voedingspatroon, niet roken, matig met alcohol en veel bewegen. We vergeten vaak dat stress een veel grotere impact kan hebben op onze gezondheid. Tegen je zin gaan werken, ongelukkig zijn in een relatie, met een oude wrok rondlopen, geen tijd maken voor jezelf en vooral vergeten om regelmatig gewoon plezier te hebben, zijn allemaal factoren die de positieve effecten van gezonde voeding en leefstijl kunnen ondermijnen. Je kan beter af en toe ‘zondigen’ tegen voeding- en leefstijlregels en daar met volle teugen van genieten, dan je strikt houden aan je gezonde leefregels en daardoor gefrustreerd geraken. Zoek regelmatig het gezelschap op van leuke mensen, met wie je kan lachen. Ga na een stresserende werkdag of een conflict naar een komische voorstelling of film kijken. Niet alleen je hart, maar je hele wezen zal er goed bij varen.

Als je lacht, komt er energie uit je innerlijke bron naar boven. Zodra de energie gaat stromen, volgt het lachen als een schaduw. Is het je ooit opgevallen? Wanneer je werkelijk lacht, ben je op die momenten in een diep meditatieve toestand. Het denken houdt op. Het is onmogelijk om tegelijkertijd te lachen en te denken. Dat staat lijnrecht tegenover elkaar. Je lacht of je denkt. Als je werkelijk lacht, stopt het denken. Zolang je nog denkt is het lachen maar zozo. Het hangt er een beetje bij, het is halfslachtig. Wanneer je echt lacht, verdwijnt de mind plotseling.
(Osho)

Je kunt lachen om iets, maar ook lachen om niets.
Dat laatste vind ik het beste.
(Toon Hermans)

Referenties

 1. Miller M. Laughter has a positive impact on vascular function. European Society of Cardiology (ESC) Congress 2011. August 28, 2011; Paris, France
 2. Miller M, Fry WF. The effect of mirthful laughter on the human cardiovascular system. Med Hypotheses. 2009 Nov;73(5):636-9.

 

Ook in PlaceboNocebo 05

3 Zo zien wij het

10 Medisch

14 Voeding

18 Voeding

22 Therapie

26 Nutriënten

 • Calcium

  Essentieel maar niet onvoorwaardelijk

30 Fytotherapie

 • Salie

  Een heilzaam wondermiddel

37 Biochemie

44 Bewustzijn

50 Medicijnen

52 Research

 • Echiumolie

  Plantaardig alternatief voor visolie… met extra troeven