Wat zijn jouw goede voornemens voor 2013?

PlaceboNocebo 05

Mijn goede voornemens zijn elk jaar dezelfde: gezonder eten, minder alcohol, meer sporten. En elk jaar stel ik vast dat ik me er niet aan kan houden, en dat ik gewoon in mijn oude patroon blijf hangen. Toch blijf ik het altijd doen, alsof het vroeg of laat toch eens moet lukken. Maar is dat niet bij iedereen zo? (Luc VDE)

Goede voornemens die je met nieuwjaar doet, zijn gedoemd om te mislukken. Als je iets wil veranderen in je leven, moet je dat doen op het moment dat het zich aandient, niet omdat er een jaar eindigt en een nieuw jaar begint. Elke dag is een nieuw begin. Elk uur, elke minuut, elk moment kan je je leven een andere wending geven. (Hilde VH)

Ik neem mij elk jaar voor om gezonder te gaan leven, en meestal slaag ik daar even in, maar zodra het ‘nieuwe’ van het jaar is, vervagen al mijn goede plannen en gaat mijn leven weer zijn normale gangetje en vergeet ik wat ik mezelf beloofd heb. Daar heb ik me ondertussen al bij neergelegd. Toch vind ik het geen slecht idee om elk jaar weer je leven eens onder de loep te nemen en na te gaan wat je anders zou willen doen. Al is het alleen maar om voor jezelf de balans op te maken. (Christel S.)

Ik wil in 2013 meer tijd maken voor mezelf en voor mijn gezin. De afgelopen jaren ben ik zo druk bezig geweest met het opbouwen van een nieuwe zaak, dat het leven vaak aan me voorbij gegaan is. Ik weet dat het niet gemakkelijk zal worden om ‘af te kicken’ van de drukte en de stress en daarom stel ik het uit tot nieuwjaar. Eigenlijk is dat stom, maar voor mij is het belangrijk om ergens een houvast te hebben voor een nieuw begin. (Dirk M.)

Be the change you want to see in the world... (Hanne P.)

Ik heb me voorgenomen om wat meer te vertrouwen op mijn eigen intuïtie en wijsheid, in plaats van het advies van anderen op te volgen. Ik twijfel te veel aan mijn eigen kunnen en loop daardoor telkens in de val van mensen die beweren dat ik een betere man zal worden als ik hun instructies opvolg. Tot nog toe heeft me dat alleen maar veel geld gekost en talloze teleurstellingen opgebracht. (Hugo D.)

Ik ben op pensioen maar ben alle dagen actief in huis. Rust roest, zowel lichamelijk als geestelijk en dat wil ik absoluut voorkomen. Ik wil 's morgens en 's avonds terug mijn hele Qigong-reeks uitvoeren, enkele schapen kweken, enkele kippen houden, bio-tuinieren, nestkasten voor vogels en vleermuizen ophangen, terug kombucha maken, … (Rudy M.)

Ik wil alles minder vanzelfsprekend vinden. Meer aandacht besteden aan de dingen die belangrijk zijn in het leven, in plaats van altijd alles maar vooruit te schuiven met het idee dat ik er later wel toe zal komen, als ik eens wat meer tijd heb, als de lening afbetaald is, als, als, als… (Doris K.)

Ik wil zo graag mij passie realiseren: een centrum neerzetten waarbij reguliere en alternatieve geneeskunde samenwerken. Vooral gericht op gezondheid in plaats van ziekte. Iedereen laat zijn auto keuren, maar doen wij dat met onze lichamen? Ik zou ook graag samen willen werken met ‘De Nieuwe Dokters’, een organisatie die dezelfde ideeën heeft als ik, en nog breder.

Er zijn zo veel goede ideeën, maar helaas leven wij in een overgeorganiseerde maatschappij waarbij nieuwe visies haast geen kans hebben. NU is de tijd om naar die nieuwe ideeën en visies te kijken zodat wij de wereld kunnen verbeteren. Wij moeten af van ‘grote heren’ die alles bepalen voor ons, zij hebben maar één doel en dat is over de hoofden van goede werkzame mensen geld verdienen. (Charlotte R.)

Ik heb me voorgenomen om van elke dag te genieten en alles met zo veel mogelijk vreugde en enthousiasme te doen, ook de dingen die ik niet graag doe. Dat is me dit jaar al aardig gelukt, maar het is niet altijd even gemakkelijk. (Harry V.)

Ik wil graag ‘neen’ leren zeggen. Ik probeer altijd voor iedereen goed te doen en kan niks weigeren als ze me iets vragen of voorstellen. Op momenten dat ik eigenlijk ‘neen’ wil zeggen, zeg ik toch altijd ‘ja’, omdat ik bang ben dat ze me anders niet meer aardig vinden, dat ze niet meer van me houden. (Gaby DR)

Ik wil terug meer boeken lezen. Toen ik jong was, las ik enorm veel. Ik kon ervan genieten om in de winter bij de kachel te zitten - of in de zomer in de tuin - verdiept in een avontuur dat niet het mijne was, maar het wel had kunnen zijn. Door mijn werk, mijn relatie, mijn hobby’s en de dagelijkse beslommeringen kom ik er niet meer toe om een boek te lezen. Op 1 januari neem ik terug een lidkaart van de bibliotheek. (Ronny S).

Mijn wens voor 2013 is dat ik, samen met mijn collega, binnen mijn gemeente Ommen KIES van de grond krijg. KIES staat voor Kinderen In Echtscheiding Situatie. Dit is een programma speciaal gemaakt voor kinderen in het BAO en het VO. Wij hebben een pilot gedraaid op een basisschool; dit is heel goed ontvangen. De kinderen, ouders en leerkrachten waren enthousiast omdat de kinderen een stem krijgen middels spel, tekenen, gesprekken, etc. Kinderen delen hun ervaring over de scheiding met elkaar. Op die manier worden ze gezien en gehoord, wat het ontwikkelingsproces ten goede komt. We hopen dat onze gemeente Ommen in 2013 geld beschikbaar stelt voor deze groep kinderen. Dan kunnen wij starten. (Geke DL)

Ik wil opnieuw de liefde vinden… (Quinten M.)

Eigenlijk vind ik dat ik al redelijk goed bezig ben: ik rook niet, ik drink geen alcohol, ik sport geregeld. Wat ik zou willen veranderen heeft vooral te maken met wie ik ben in relatie tot anderen: ik zou het tof vinden moest ik mezelf beter kunnen beheersen; ik begin nogal gauw te roepen als ik boos word en ik weet dat dit niets helpt, integendeel zelfs. Het zou voor mezelf ook beter zijn om af en toe eens nee te zeggen, want ik maak het mezelf veel te druk. Het zou ook niet slecht zijn om wat tijd voor mezelf en mijn ventje uit te trekken om zo daarna meer pit en energie te hebben voor de rest. Ik slaap wel een uur of zeven per nacht, maar een uurtje meer zou nog beter zijn. Het zijn geen grootse dingen, het is allemaal goed te doen, maar toch zal ik er moeite voor moeten doen, vanzelf gaat dit niet. (Ann M.)

Ook in PlaceboNocebo 05

3 Zo zien wij het

10 Medisch

14 Voeding

18 Voeding

22 Therapie

26 Nutriënten

  • Calcium

    Essentieel maar niet onvoorwaardelijk

30 Fytotherapie

  • Salie

    Een heilzaam wondermiddel

37 Biochemie

44 Bewustzijn

50 Medicijnen

52 Research

  • Echiumolie

    Plantaardig alternatief voor visolie… met extra troeven