Isoflavonen zijn een klasse van fyto-oestrogenen, plantenstoffen met een gelijkaardige structuur als het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Peulvruchten, vooral sojabonen zijn de rijkste bronnen van isoflavonen in ons dieet. Soja-isoflavonen worden vooral ingezet bij hormonale aandoeningen, zoals menopauzeklachten, preventie van hormonale kankers, osteoporose en hart- en vaatziekten. De bekendste zijn genisteïne en daidzeïne.

Om dit artikel te lezen, heb je een online abonnement nodig. Log in of klik hier voor de mogelijkheden.

Ook in PlaceboNocebo 06

18 Voeding

  • Olijven

    Natuurlijke cholesterolverlagers en ontstekingsremmers

22 Therapie

26 Nutriënten

  • Selenium

    De dunne lijn tussen gezond en schadelijk

30 Fytotherapie

34 Supplementen

44 Bewustzijn

48 Psychologie

50 Research

52 Medicijnen

  • Aspirine

    Wegen de voordelen op tegen de nadelen?