Een beetje beweging zorgt al voor sterkere botten

PlaceboNocebo 08

Bewegen versterkt de botten. Sporters hebben sterkere botten dan niet-sporters en mensen die heel hun leven regelmatig bewegen hebben veel minder kans op osteoporose. Het goede nieuws is dat zelfs twee uur per week wandelen of andere vormen van beweging al een positief effect hebben. En dat mensen die nooit bewegen op heel korte termijn toch nog hun kansen kunnen keren.

Beweging verlaagt de hoeveelheid sclerostine in het bloed, een stof die botvorming remt, en het verhoogt de hoeveelheid IGF-1 (insulineachtige groeifactor-1), een stof die de botgroei stimuleert. In een analyse van 1.235 vrouwen stelde men vast dat vrouwen die meer dan twee uur per week bewegen 36,8% minder sclerostine en 107% meer IGF-1 in hun bloed hebben dan vrouwen die niet bewegen.

De onderzoekers pikten uit deze groep 58 vrouwen die nooit bewogen. Ze lieten hen acht weken lang 120 minuten per week trainen. Het bewegingsprogramma bestond uit 20 minuten wandelen in een snel tempo, 25 minuten lopen, 20 minuten op een loopband stappen, 10 minuten fietsen, 10 minuten step-ups en 35 minuten flexibiliteitsoefeningen. 

Na acht weken vergeleken ze de bloedwaarden van deze vrouwen met die van 62 vrouwen die minder dan 30 minuten per week bewogen. De hoeveelheid sclerostine van de trainende vrouwen was gemiddeld 33,9% lager en hun IGF-1 gehalte was gemiddeld 74,2% hoger.

Dat zijn opmerkelijke resultaten na slechts acht weken. En het bewijst maar weer eens dat het nooit te laat is om je leefstijl te veranderen.

©Hilde Maris

Meer info
Osteoporose wordt besproken in PlaceboNocebo 17.

 

Referentie

Ardawi MS, Rouzi AA, Qari MH. Physical activity in relation to serum sclerostin, insulin-like growth factor-1, and bone turnover markers in healthy premenopausal women: a cross-sectional and a longitudinal study. J Clin Endocrinol Metab. 2012 Oct;97(10):3691-9.

Ook in PlaceboNocebo 08

3 Zo zien wij het

10 Medisch

15 Voeding

18 Voeding

  • Artisjok

    Een delicatesse voor een zuiver lichaam

22 Therapie

26 Nutriënten

30 Fytotherapie

33 Sport & beweging

36 Leefstijl

40 Vraag aan de lezers

44 Bewustzijn

48 Psychologie

50 Research

52 Medicijnen