Verschenen in
Honing
Honing is een van de door de mens meest gewaardeerde producten sinds de oudheid en bovendien één van de geneeskrachtigste. Onze voorouders wisten instinctief dat honing gezond was, ze aten het niet alleen, maar gebruikten het ook als geneesmiddel en voor religieuze of spirituele rituelen. Ze noemden het niet voor niets ‘nectar van de goden’.
Honing was het belangrijkste zoetmiddel vóór de komst van rietsuiker in de 17de eeuw. Tegenwoordig wordt het eerder als een ‘geneesmiddel’ dan als een zoetmiddel gebruikt, door het grote aanbod van andere vormen van suiker. Honing wordt gebruikt voor het behandelen van oogaandoeningen, keelinfecties, astma, tuberculose, vermoeidheid, herpesinfecties, parasieten, wonden, zweren, eczeem, enz. Het wordt ook toegevoegd aan cosmetische producten en huidverzorgingsmiddelen. De brede werking van honing is vooral te danken aan de antimicrobiële, weerstandsverhogende en ontstekingsremmende eigenschappen.
Je kan dit artikel enkel lezen als je het tijdschrift aankoopt (als los exemplaar of als onderdeel van een jaarabonnement) of als je toegang hebt tot de online bibliotheek.
Koop editieHeb je het aangekocht of heb je toegang tot de online bibliotheek? Meld je aan om dit artikel te lezen