Honing is een van de door de mens meest gewaardeerde producten sinds de oudheid en bovendien één van de geneeskrachtigste. Onze voorouders wisten instinctief dat honing gezond was, ze aten het niet alleen, maar gebruikten het ook als geneesmiddel en voor religieuze of spirituele rituelen. Ze noemden het niet voor niets ‘nectar van de goden’.

Honing was het belangrijkste zoetmiddel vóór de komst van rietsuiker in de 17de eeuw. Tegenwoordig wordt het eerder als een ‘geneesmiddel’ dan als een zoetmiddel gebruikt, door het grote aanbod van andere vormen van suiker. Honing wordt gebruikt voor het behandelen van oogaandoeningen, keelinfecties, astma, tuberculose, vermoeidheid, herpesinfecties, parasieten, wonden, zweren, eczeem, enz. Het wordt ook toegevoegd aan cosmetische producten en huidverzorgingsmiddelen. De brede werking van honing is vooral te danken aan de antimicrobiële, weerstandsverhogende en ontstekingsremmende eigenschappen.

Om dit artikel te lezen, heb je een online abonnement nodig. Log in of klik hier voor de mogelijkheden.

Ook in PlaceboNocebo 09

3 Zo zien wij het

10 Medisch

15 Voeding

22 Therapie

26 Nutriënten

  • Zink

    Nutritionele duivel-doet-al

30 Fytotherapie

  • Echinacea

    Natuurlijk antibioticum en antiviraal medicijn in één

36 Dierengeneeskunde

47 Leefstijl

50 Research

52 Medicijnen

  • Neussprays

    Regelmatig gebruik veroorzaakt verstopte neus