Meer zonlicht, minder ADHD

PlaceboNocebo 09

Nederlandse onderzoekers hebben een verband gevonden tussen ADHD en een gebrek aan zonlicht. Op plaatsen waar de intensiteit van de zon het hoogst is (gemeten in kilowattuur per m2 per dag) komt ADHD het minst voor. Voorbeelden van plaatsen met een hoge zonintensiteit zijn de staten California en Arizona in de VS en landen als Spanje en Mexico.

Volgens Dr. Martijn Arns, directeur van Onderzoeksinstituut Brainclinics, verbonden aan de Universiteit van Utrecht, heeft dat te maken met het dag-nachtritme dat bepaald wordt door de blootstelling aan zonlicht. Kinderen die overdag, en vooral ’s morgens, voldoende in de zon komen, kunnen ’s nachts beter slapen en hebben daardoor minder last van concentratiestoornissen of gebrek aan aandacht overdag. Kinderen die overdag niet genoeg zonlicht zien, hebben een uitgesteld dag-nachtritme, ze kunnen ’s avonds niet goed in slaap vallen en slapen doorgaans te weinig.

Dr. Arns zegt dat een verstoord dag-nachtritme - met als gevolg slaapgebrek - wel eens de oorzaak zou kunnen zijn van een gebrek aan dopamine bij kinderen (en volwassenen) met ADHD en niet omgekeerd, zoals tot nog toe werd gedacht. De focus moet volgens hem verlegd worden naar het herstellen van het dag-nachtritme door voldoende blootstelling aan zonlicht overdag.

Artsen zouden meer aandacht moeten hebben voor slaapstoornissen bij kinderen met ADHD. Kinderen die ’s avonds moeilijk in slaap geraken, zouden ’s morgens voldoende tijd buiten moeten vertoeven: buiten ontbijten als het weer het toelaat, naar school wandelen of fietsen, de hond uitlaten, enz.

©Hilde Maris

Meer info
ADHD & leer- en gedragsstoornissen

 

Referentie

Arns M, van der Heijden KB, Arnold LE, Kenemans JL. Geographic Variation in the Prevalence of Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder: The Sunny Perspective. Biol Psychiatry. 2013 Mar 20.

Ook in PlaceboNocebo 09

3 Zo zien wij het

10 Medisch

15 Voeding

18 Voeding

22 Therapie

26 Nutriënten

  • Zink

    Nutritionele duivel-doet-al

30 Fytotherapie

  • Echinacea

    Natuurlijk antibioticum en antiviraal medicijn in één

36 Dierengeneeskunde

47 Leefstijl

50 Research

52 Medicijnen

  • Neussprays

    Regelmatig gebruik veroorzaakt verstopte neus