Sporten voorkomt hersenschade bij zware drinkers

PlaceboNocebo 09

Dat alcohol ‘hersencellen doet afsterven’ is iets wat je vaak hoort in de volksmond, maar het is ook zo. Door chronisch te veel te drinken verlies je grijze en witte massa, worden verschillende hersengebieden beschadigd en gaan je verstandelijke en motorische functies achteruit. Dat laatste merk je duidelijk bij alcoholisten en zware drinkers, ook wanneer ze niet dronken zijn.

Van sporten is dan weer aangetoond dat het de hersenen jong houdt en verstandelijke achteruitgang tegengaat. Neurowetenschappers wilden weten of sporten ook bij zware drinkers hersenschade kon voorkomen of herstellen. Ze scanden de hersenen van zestig proefpersonen en gingen na hoeveel ze de afgelopen twee maanden gedronken hadden en hoeveel ze aan aerobe sporten gedaan hadden (lopen, fietsen, zwemmen, wandelen, voetballen, enz.). De deelnemers werden ook gevraagd of ze zichzelf in de hand konden houden tijdens het drinken of dat ze gemakkelijk de controle over hun alcoholinname verloren.

Bij de proefpersonen die veel dronken en weinig of niet sportten, werd er aanzienlijke hersenschade gemeten in de hersengebieden die instaan voor leren, geheugen, gedrag en emoties. Er was bij hen een duidelijk verband tussen een hoge alcoholinname en hersenschade. Bij diegenen die veel dronken, maar ook veel sportten was dat niet het geval. Ze konden hun drankinname ook veel beter controleren dan de niet-actieve drinkers.

Hoe het komt dat sporten kan voorkomen dat alcohol de hersenen beschadigt, is niet helemaal duidelijk volgens de onderzoekers. Dat moeten ze nog uitzoeken. Ze willen ook nagaan of sporten alcoholische hersenschade kan omkeren.

Een mogelijke verklaring is volgens ons dat alcohol ontsteking in de hersenen veroorzaakt, terwijl sporten een natuurlijke ontstekingsremmer is. Sporten verhoogt de aanmaak van glutathion, een stof die nodig is om schadelijke afbraakproducten van alcohol te neutraliseren. En sporten stimuleert de aanmaak van nieuwe hersencellen.

Wie weet hebben we binnenkort een nieuwe volkswijsheid: ‘Alcohol doodt je hersencellen, tenzij je aan sport doet’…

©Hilde Maris

Meer info
Alcohol & de lever. Schadelijke effecten van alcohol beperken. PlaceboNocebo 38.

 

Referentie

Karoly HC, Stevens CJ, Thayer RE, Magnan RE, Bryan AD, Hutchison KE. Aerobic Exercise Moderates the Effect of Heavy Alcohol Consumption on White Matter Damage. Alcohol Clin Exp Res. 2013 Apr 2.

Ook in PlaceboNocebo 09

3 Zo zien wij het

10 Medisch

15 Voeding

18 Voeding

22 Therapie

26 Nutriënten

  • Zink

    Nutritionele duivel-doet-al

30 Fytotherapie

  • Echinacea

    Natuurlijk antibioticum en antiviraal medicijn in één

36 Dierengeneeskunde

47 Leefstijl

50 Research

52 Medicijnen

  • Neussprays

    Regelmatig gebruik veroorzaakt verstopte neus