Rode biet

Nitraten & nitrieten, schadelijk of gezond?

PlaceboNocebo 11

Rode bieten (Beta vulgaris rubra) en vooral het sap van rode bieten zijn de laatste tijd heel populair bij sporters omwille van de prestatieverhogende effecten. Dit is vooral te danken aan de nitraten in rode biet die de bloedvaten verwijden, de bloeddoorstroming bevorderen en de zuurstoftoevoer naar de spieren verhogen. Rode biet bevat ook nog andere interessante stoffen, betacyaninen, die de biet zijn paarsrode kleur geven. Eén van de betacyaninen - betanine - is een krachtige antioxidant met immuunversterkende eigenschappen. De stof wordt momenteel onderzocht omwille van haar antikankerwerking.

Om dit artikel te lezen, heb je een online abonnement nodig. Log in of klik hier voor de mogelijkheden.

Ook in PlaceboNocebo 11

3 Zo zien wij het

10 Medisch

14 Voeding

22 Therapie

26 Nutriënten

30 Fytotherapie

34 Leefstijl

36 Epigenetica

42 Vraag aan de lezers

46 Bewustzijn

52 Medicijnen