Yoga doet spierkrampen verdwijnen bij mensen met ALS

PlaceboNocebo 12

Amyotrofe Laterale Sclerose (ALS) is een neuromusculaire ziekte: zenuwcellen in de hersenen en het ruggenmerg worden vernietigd en de spieren worden aangetast. Daardoor ontstaat snelle achteruitgang van de motoriek en de beweging, terwijl het verstand, het zicht, het gehoor, de tastzin, het gevoel en de smaak onaangetast blijven.

Mensen met ALS hebben veel last van spierkrampen. Er zijn geen medicijnen om dit te verhelpen en er is ook geen eensgezindheid over hoe dit symptoom van ALS behandeld moet worden. De oplossing zou wel eens heel eenvoudig kunnen zijn: yoga.

Drie personen met ALS hadden last van krampen op verschillende plaatsen in hun lichaam. Daardoor waren ze beperkt in hun activiteiten en konden ze slecht slapen. Ze werden uitgenodigd om yoga therapie te volgen, meer bepaald iyengar yoga.

Iyengar Yoga is een vorm van hatha yoga waarbij de nadruk gelegd wordt op de juiste verhoudingen en het evenwicht in het lichaam. Hierbij wordt gebruik gemaakt van riemen, houten blokken en andere hulpmiddelen om de lichaamshoudingen zo correct mogelijk te kunnen uitvoeren. De stijl werd genoemd naar de Indiase yogaleraar B.K.S. Iyengar (1918), de bezieler van deze methode.

De therapie bestond uit rekoefeningen, ademhalingsoefeningen en relaxatie, afhankelijk van wat de patiënten met hun lichamelijke beperkingen aankonden. Tijdens de eerste sessie hadden twee van de drie patiënten last van krampen. Dit verbeterde naarmate men meer sessies deed. Bij alle drie verdwenen de krampen volledig na drie tot acht weken yoga therapie. Eén van de patiënten kreeg weer kramp in zijn hand nadat hij zeven maanden gestopt was met yoga, maar de krampen verdwenen weer na twee weken yoga.

Nutriënten voor het verlichten van spierkrampen kunnen het positieve effect van yoga ondersteunen: magnesium, B-vitaminen, vitamine D en E, L-carnitine, coënzym Q10.

©Hilde Maris

 

Referentie

Ribeiro S. Iyengar Yoga Therapy as an Intervention for Cramp Management in Individuals with Amyotrophic Lateral Sclerosis: Three Case Reports. J Altern Complement Med. 2013 Nov 28.