Vitamine B5 als alternatief voor statines?

PlaceboNocebo 14

Pantethine is de actieve vorm van vitamine B5 (pantotheenzuur). Het wordt vooral gebruikt voor het behandelen van acne en het verlagen van cholesterol en triglyceriden. In een recente studie stelde men vast dat pantethine het risico op hart- en vaatziekten verlaagt bij mensen die volgens de officiële criteria in aanmerking kwamen voor behandeling met statines (cholesterolverlagende medicijnen).

De helft van de deelnemers in deze studie kreeg acht weken 600 mg pantethine per dag en vervolgens nog eens acht weken 900 mg pantethine per dag. De andere helft kreeg 16 weken een placebo. Ze moesten allemaal hetzelfde dieet volgen, waar ze al vier weken op voorhand mee begonnen, om verschillen in voedingspatroon tussen de deelnemers te voorkomen.

Bij de deelnemers die pantethine kregen, was na 16 weken totaal cholesterol en LDL-cholesterol aanzienlijk gedaald tegenover de placebogroep. LDL was gedaald met 11%, terwijl die in de placebogroep met 3% gestegen was. Er wordt geschat dat voor elke daling van LDL met 1% er een overeenkomstige daling is van het risico op hartziekten met 1%. Met andere woorden: pantethine verlaagde in deze studie het cardiovasculaire risico met 11%.

Er werden geen noemenswaardige bijwerkingen van pantethine gemeld, behalve diarree en winderigheid, maar die waren mild en van voorbijgaande aard. Statines hebben vaak ernstige bijwerkingen, zoals vermoeidheid, spierpijn en geheugenverlies.

De onderzoekers concluderen dat pantethine een goede optie is voor mensen met een licht tot matig verhoogd risico op hart- en vaatziekten, die anders statines zouden voorgeschreven krijgen.

 • Pantethine wordt beschouwd als de meest actieve vorm van vitamine B5 of pantotheenzuur.
 • Vitamine B5 is als supplement ook verkrijgbaar in andere vormen. De meest stabiele en beste vorm is calcium-D-pantothenaat. Voor de omzetting ervan naar de actieve vorm pantethine is zwavel nodig. Het is daarom aangeraden om bij hoge doses pantotheenzuur extra zwavel via de voeding of suppletie in te nemen (vb. broccoli, uien, knoflook, waterkers of N-acetylcysteïne).
 • Goede voedingsbronnen van vitamine B5 zijn pindakaas, pinda’s en amandelen.
 • Pantethine wordt goed verdragen in doses tot 1.200 mg per dag. Het kan wel milde maagdarmklachten veroorzaken.
 • De enige bijwerking die gemeld wordt van calcium-D-pantothenaat is diarree bij een inname van heel hoge doses van 10 tot 20 gram.
 • Vitamine B5 werkt het best in combinatie met de andere B-vitaminen. Bij suppletie met hoge doses vitamine B5 is het aangeraden om ook een goed B-complex te nemen.

©Hilde Maris

Meer info
Vitamine B5. Stress, vetverbranding & acne. PlaceboNocebo 8.
Cholesterolverlagende middelen. Statines versus rode gist rijst. PlaceboNocebo 3.
Cholesterol, een stof om te koesteren. PlaceboNocebo 3.

 

Referentie

Evans M, Rumberger JA, Azumano I, et al. Pantethine, a derivative of vitamin B5, favorably alters total, LDL and non-HDL cholesterol in low to moderate cardiovascular risk subjects eligible for statin therapy: a triple-blinded placebo and diet-controlled investigation. Vasc Health Risk Manag. 2014 Feb 27;10:89-100

Ook in PlaceboNocebo 14

10 Medisch

 • Allergie

  Eczeem, hooikoorts, astma & voedselallergie

16 Voeding

 • Groene thee

  De bijzondere eigenschappen van EGCG & L-theanine

20 Voeding

24 Therapie

 • Bowen therapie

  Een nieuwe holistische behandeling via het fasciale netwerk, het bindweefsel

28 Nutriënten

32 Fytotherapie

36 Epigenetica

42 Vraag aan de lezers

44 Bewustzijn

50 Fytotherapie

52 Medicijnen