De natuur biedt de beste geneesmiddelen

PlaceboNocebo 16

Fytochemicaliën, stoffen die alleen in plantaardig voedsel zitten, krijgen de laatste jaren heel veel aandacht als natuurlijke, niet-schadelijke ‘chemotherapie’. Stoffen waarvan men weet dat ze een antikankerwerking hebben, worden uit groenten, fruit, kruiden en specerijen geïsoleerd en in hoge doses gebruikt als medicijn. Toch zijn de resultaten vaak teleurstellend.

Een goed voorbeeld is gember. Gember wordt in de volksgeneeskunde al eeuwen gebruikt omwille van de geneeskrachtige eigenschappen. Wetenschappers ontdekten dat gember ook een antikankerwerking heeft en gingen op zoek naar de stoffen die daar verantwoordelijk voor waren. Er werden een aantal componenten in gember gevonden die de groei van kankercellen remmen en die kankercellen aanzetten tot zelfvernietiging: 6-gingerol, 8-gingerol, 10-gingerol en 6-shogoal. Deze stoffen worden beschouwd als veelbelovende natuurlijke kankermedicijnen (Brahmbhatt M, 2013).

Maar de natuur weet het nog altijd beter... Een extract van gember, waar alle bioactieve stoffen in de juiste verhouding in zitten, heeft een veel sterkere werking dan één afzonderlijke component. De verschillende stoffen die in gember zitten hebben allemaal een ander effect op kankercellen en een combinatie heeft daarom een veel bredere werking.

Een ander voorbeeld is groene thee. Epigallocatechinegallaat (EGCG), de belangrijkste bioactieve component van groene thee, wordt als een krachtige antikankerstof beschouwd, en dat is ze ook. Maar uit onderzoek blijkt dat EGCG met minstens vier andere groene thee catechinen moet gecombineerd worden om in vivo (in het menselijk lichaam, niet in een proefbuis) een maximaal antikankereffect te hebben (Bode AM, 2009).

Je kan de natuur niet nabootsen. Voedingssupplementen kunnen een waardevolle aanvulling zijn, maar ze kunnen groenten, fruit, noten, zaden, pitten, kruiden en specerijen niet volledig vervangen. Voeding is een combinatie van heel veel verschillende stoffen, waarvan sommige slechts in minieme hoeveelheden aanwezig zijn en waarvan een groot deel nog niet eens gekend zijn.

Als je niet voldoende groenten, fruit en ander plantaardig voedsel eet, kan je volledige extracten van groenten, fruit en/of planten gebruiken om jezelf te beschermen tegen kanker en andere ziekten.

©Hilde Maris

 

Referentie

  1. Brahmbhatt M, Gundala SR, Asif G, et al. Ginger phytochemicals exhibit synergy to inhibit prostate cancer cell proliferation. Nutr Cancer. 2013;65(2):263-72.
  2. Bode AM, Dong Z. Epigallocatechin 3-gallate and green tea catechins: United they work, divided they fail. Cancer Prev Res (Phila). 2009 Jun;2(6):514-7.

Ook in PlaceboNocebo 16

10 Medisch

14 Medisch

18 Voeding

22 Therapie

26 Nutriënten

30 Fytotherapie

34 Dierengeneeskunde

42 Vraag aan de lezers

46 Bewustzijn

50 Supplementen

52 Medicijnen

  • Botox

    Giftige spierverlammer