Liponzuur herstelt de biologische klok

PlaceboNocebo 16

Liponzuur of alfa-liponzuur is een antioxidant die vooral bekend is als een middel tegen diabetes, omdat het de bloedsuikerspiegel op een natuurlijke manier verlaagt en de schadelijke gevolgen van diabetes voorkomt. Een andere belangrijke functie van liponzuur is de aanmaak van energie uit voedingstoffen. Het is een opmerkelijke stof waarvan steeds meer eigenschappen aan het licht komen.

Onderzoekers van het Linus Pauling Instituut (Oregon, VS) hebben ontdekt dat liponzuur het circadiaans ritme of ‘de biologische klok’ reset en synchroniseert. Volgens de onderzoekers is dat de reden waarom liponzuur zo’n enorme impact heeft op verschillende biologische functies, zoals de werking van het hart, de weerstand tegen stress, het hormonaal evenwicht, de werking van de spieren, het suikermetabolisme en het verouderingsproces.

Het circadiaans ritme is de dag-nachtcyclus die de dagelijkse eb en vloed van alle biologische processen regelt. Volgens de onderzoekers wordt een derde van al onze genen beïnvloed door het circadiaans ritme. Wanneer onze dag-nachtcyclus verstoord is, geraakt het lichaam uit balans en kunnen kanker, hart- en vaatziekten, chronische ontsteking, immuniteitsproblemen, hormonale aandoeningen en andere klachten ontstaan.

Vooral bij het ouder worden kan het circadiaans ritme uit balans geraken, waardoor de lichaamsfuncties achteruitgaan.

In dit specifieke geval bestudeerden de wetenschappers de biologische klok van de lever bij dieren. Eén van de belangrijkste functies van de lever is de afbraak en aanmaak van vetten. Dat is noodzakelijk voor de aanmaak van energie en voor een normaal metabolisme. Wanneer het vetmetabolisme in de lever niet goed werkt, kan het zogenaamde metabool syndroom ontstaan, wat de kans op hart- en vaatziekten, diabetes en kanker verhoogt.

De dieren kregen veel meer liponzuur dan ze normaal uit de voeding halen. De onderzoekers keken ondertussen naar de eiwitten (enzymen, genen) waarvan de aanmaak geregeld wordt door het dag-nachtritme. Liponzuur kon de achteruitgang van de leverfunctie tegengaan en verbeterde het circadiaans ritme.

Voor mensen raden ze 600 mg liponzuur per dag aan voor het herstel van de ‘biologische leverklok’. Dat is veel meer dan we via de voeding kunnen binnenkrijgen.

In de voeding zit liponzuur in orgaanvlees (lever) en groene bladgroenten zoals spruiten, spinazie en broccoli.

©Hilde Maris

Meer info
Alfa-liponzuur. PlaceboNocebo 2.

 

Referenties

  1. Stauth D. Lipoic acid helps restore, synchronize the “biological clock”. Linus Pauling Institute, News.
  2. Keith D, Finlay L, Butler J, et al. Lipoic acid entrains the hepatic circadian clock and lipid metabolic proteins that have been desynchronized with advanced age. Biochem Biophys Res Commun. 2014 Jul 18;450(1):324-9.

Ook in PlaceboNocebo 16

10 Medisch

14 Medisch

18 Voeding

22 Therapie

26 Nutriënten

30 Fytotherapie

34 Dierengeneeskunde

42 Vraag aan de lezers

46 Bewustzijn

50 Supplementen

52 Medicijnen

  • Botox

    Giftige spierverlammer