Kaneel kan parkinson afremmen

PlaceboNocebo 17

De ziekte van Parkinson is een aandoening van het centraal zenuwstelsel als gevolg van het afsterven van de zenuwcellen in de hersenen die dopamine aanmaken. De daling van dopamine veroorzaakt vooral motorische stoornissen (bewegingsstoornissen) en verlies van motorische controle, met als gevolg tremors (trillen), stijve spieren, spierspasmen, evenwichtsstoornissen, coördinatiestoornissen, enz.

De dopamine aanmakende zenuwcellen worden beschadigd door bepaalde proteïnen die zich opstapelen in de hersenen (alfa-synucleïne) en klonters vormen (Lewy bodies). Dit is onder andere een gevolg van vrije radicalen schade (oxidatieve stress) en een gebrek aan antioxidanten, zoals coënzym Q10.

Twee proteïnen, parkin en DJ-1, beschermen de dopamine aanmakende zenuwcellen tegen beschadiging. Deze proteïnen zijn verlaagd bij mensen met parkinson.

Medicatie voor parkinson is erop gericht om dopamine te verhogen of om de activiteit van dopamine na te bootsen. Hoewel deze medicijnen de levenskwaliteit van parkinsonpatiënten sterk verbeteren, beschermen ze de zenuwcellen niet tegen verdere schade en doen ze niets aan de onderliggende oorzaken van de schade (oxidatieve stress, nutriëntentekorten). Bovendien hebben ze veel bijwerkingen die na een tijdje met andere medicijnen behandeld moeten worden.

Kaneel is een veelbelovend natuurlijk geneesmiddel om de progressie van de ziekte van Parkinson af te remmen. Enkele jaren geleden ontdekte men dat kaneel de opstapeling van alfa-synucleïne tegengaat. Ondertussen weet men hoe dat komt. Het is eigenlijk natriumbenzoaat, een afbraakproduct van kaneel, dat een antiparkinson effect heeft. Een bepaalde stof in kaneel (benzoëzuur) wordt in de lever omgezet in natriumbenzoaat. Natriumbenzoaat remt de afname van de beschermende proteïnen parkin en DJ-1 en verhoogt de activiteit ervan. Kaneel beschermt op die manier de dopamine producerende zenuwcellen en verbetert de motorische functies.

©Hilde Maris

Meer info
Parkinson wordt uitgebreid besproken in PlaceboNocebo 24.
Kaneel. Zoet, hartverwarmend en veel meer. PlaceboNocebo 2.

 

Referenties

 1. Khasnavis S, Pahan K. Cinnamon treatment upregulates neuroprotective proteins Parkin and DJ-1 and protects dopaminergic neurons in a mouse model of Parkinson's disease. J Neuroimmune Pharmacol. 2014 Sep;9(4):569-81.
 2. Khasnavis S, Pahan K. Sodium benzoate, a metabolite of cinnamon and a food additive, upregulates neuroprotective Parkinson disease protein DJ-1 in astrocytes and neurons. J Neuroimmune Pharmacol. 2012 Jun;7(2):424-35.
 3. Shaltiel-Karyo R, Davidi D, Frenkel-Pinter M. Differential inhibition of α-synuclein oligomeric and fibrillar assembly in parkinson's disease model by cinnamon extract. Biochim Biophys Acta. 2012 Oct;1820(10):1628-35.

Ook in PlaceboNocebo 17

3 Zo zien wij het

10 Medisch

 • Osteoporose

  Meer dan een vrouwenaandoening of een calciumprobleem

18 Voeding

22 Therapie

26 Nutriënten

 • Fluor

  Te veel is schadelijker dan te weinig

30 Fytotherapie

34 Diagnostiek

38 Ecologie

42 Vraag aan de lezers

46 Bewustzijn

50 Biochemie

52 Medicijnen

 • Bisfosfonaten

  Osteoporose medicijnen verhogen de kans op... botbreuken