Kokosolie

De beste olie die er is

PlaceboNocebo 18

De kokospalm (Cocos nucifera) behoort tot de palmenfamilie Palmae of Arecaceae. De palm groeit alleen in tropische en subtropische gebieden op zanderige grond in direct zonlicht en kan goed zout verdragen. De kokosnoten (klappers) worden gepeld en gedroogd. Om kokosolie te verkrijgen wordt het witte vruchtvlees (kopra) geperst. De kokosnoot is officieel geen noot, maar valt onder de zaden.

Kokosolie wordt in veel landen al eeuwenlang geroemd om zijn genezende en schoonheidsbevorderende eigenschappen. De palm wordt dan ook wel 'Kalpavriksha' (the all giving tree) genoemd (1) en kan tot wel honderd kokosnoten per jaar produceren. Ook in de Nederlandse keuken wordt kokosolie steeds vaker gebruikt als vervanger voor boter, frituurvet en bakolie. Wereldwijd groeit de populariteit, en dat is niet zonder reden.

Wouter de Jong & Casper Beukema

Om dit artikel te lezen, heb je een online abonnement nodig. Log in of klik hier voor de mogelijkheden.

Ook in PlaceboNocebo 18

3 Zo zien wij het

10 Medisch

14 Voeding

22 Therapie

26 Nutriënten

  • Vitamine B2

    Energie, gezonde genen & een gezond zenuwstelsel

30 Fytotherapie

34 Ecologie

38 Nutriënten

42 Vraag aan de lezers

46 Bewustzijn

  • Kundalini yoga

    Technologie voor het omgaan met de uitdagingen & stress van het moderne leven

50 Research

52 Medicijnen