Ben jij mentaal gestoord?

PlaceboNocebo 19

Ben jij enorm creatief, excentriek, stel je autoriteiten in vraag, doe je niet mee met de kuddegeest, sluit je niet aan bij de gevestigde godsdienst van jouw staat, maar ben je trouw aan je eigen levenshouding en visie? Dan ben je wellicht mentaal gestoord en lijd je aan oppositioneel-opstandige gedragsstoornis (oppositional defiant disorder, ODD), althans volgens het handboek van de psychiaters, de DSM-5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders).

ODD is geen nieuwe ‘ziekte’. Opstandige, ongehoorzame, boze of prikkelbare kinderen worden al sinds de jaren 1980 met ODD bestempeld (de diagnose gaat vaak hand-in-hand met de diagnose ADHD). Maar in de laatste versie van de DSM-5 werd de definitie van ODD uitgebreid naar volwassenen met excentriek, opstandig of vijandig gedrag die tegen de gevestigde waarden en autoriteiten ingaan. De aandoening kan behandeld worden met gedragstherapie of antipsychotica…

Een psychiatrische diagnose is altijd subjectief. Dus als een psychiater vindt dat jij tegendraads en opstandig bent, kan je het stempel ODD krijgen. Alle rebellerende tieners, geniën, artiesten en activisten zijn volgens deze definitie dus mentaal gestoord. Hoe zou de wereld eruitzien als mensen zoals Jezus, Mohammed, Boeddha, Leonardo Da Vinci, Einstein, Martin Luther King, Gandhi, Al Gore, Michael Moore en vele anderen een pilletje gekregen hadden om netjes in het gareel te lopen? Zijn we dan niet liever allemaal gek?

©Hilde Maris

‘Normaal-zijn
is als een geplaveide weg.
Hij loopt gemakkelijk,
maar er groeien geen bloemen.’
(Vincent van Gogh)

Bruce E. Levine. Why Anti-Authoritarians are Diagnosed as Mentally Ill. Brucelevine.net, February 23, 2012.

Ook in PlaceboNocebo 19

3 Zo zien wij het

10 Medisch

14 Voeding

18 Voeding

22 Therapie

26 Nutriënten

  • Foliumzuur

    Preventie van geboorteafwijkingen & ontwikkelingsstoornissen

30 Fytotherapie

34 Biochemie

38 Epigenetica

42 Vraag aan de lezers

46 Bewustzijn

52 Medicijnen