Mitochondriale disfunctie

Een gebrek aan energie in de cellen

PlaceboNocebo 19

De mitochondriën zijn de onderdelen van de cellen die energie aanmaken. Ze worden daarom ook wel de energiecentrales van de cel genoemd. In de mitochondriën wordt ATP (adenosine trifosfaat) aangemaakt uit de afbraakproducten van koolhydraten, vetten en eiwitten. ATP is de energiemolecule die noodzakelijk is voor elk proces in ons lichaam. Zonder ATP is leven onmogelijk.

Mitochondriën zijn heel gevoelig voor beschadiging door vrije radicalen. Wanneer de mitochondriën beschadigd zijn, werken ze niet meer optimaal of kunnen ze zelfs afsterven. Dit wordt mitochondriale disfunctie genoemd, een metabole stoornis die een gebrek aan energie in de cel veroorzaakt. Het is een van de voornaamste oorzaken van vermoeidheid, degeneratieziekten en vroegtijdige veroudering.

Het goede nieuws is dat herstel van mitochondriën mogelijk is. Bepaalde nutriënten kunnen de mitochondriën beschermen tegen vrije radicalen, de mitochondriale functie verbeteren en zelfs de aanmaak van nieuwe mitochondriën stimuleren.

Om dit artikel te lezen, heb je een online abonnement nodig. Log in of klik hier voor de mogelijkheden.

Ook in PlaceboNocebo 19

3 Zo zien wij het

10 Medisch

14 Voeding

18 Voeding

22 Therapie

26 Nutriënten

  • Foliumzuur

    Preventie van geboorteafwijkingen & ontwikkelingsstoornissen

30 Fytotherapie

38 Epigenetica

42 Vraag aan de lezers

46 Bewustzijn

52 Medicijnen