Natuurlijke geneesmiddelen

PlaceboNocebo 20

Is er een voedingssupplement, kruidenpreparaat of ander natuurlijk geneesmiddel dat jouw gezondheid en levenskwaliteit drastisch verbeterd heeft? In welke zin?

Vroeger had ik veel keelontstekingen (met witte plekken op mijn amandelen) en moest ik daar vaak antibiotica voor nemen. Sinds ik dagelijks vitamine C neem, is dat probleem verdwenen!
Ik had vroeger ook last van hartritmestoornissen. Sinds ik visolie neem, heb ik dat niet meer. Mijn zenuwbanen zouden dan beter ingekapseld zijn en zo geen kortsluiting kunnen geven. Dus elke morgen twee simpele ampullen, maar een wereld van verschil! (Ann M.)

Ruim 15 jaar geleden werd bij mij een mediale en laterale meniscusscheur aangetoond door middel van MRI. Deze zou geopereerd worden, maar daar heb ik toch maar van afgezien. Na wat voedingssupplementen geprobeerd te hebben kwam ik bij Soymax van de firma Bonusan in Nederland. Eén maal daags twee capsules en binnen een week verdween het pijnlijke gevoel in mijn betreffende knie. Sindsdien gebruik ik dit elke dag. Er is een periode van ongeveer drie weken geweest dat ik het niet heb gebruikt en toen kwam de pijn weer terug. Ik durf niet meer te stoppen. Ik kwam bij Soymax omdat ik in die periode ook in de overgang kwam. Voor mij heeft dit mijn belangstelling voor voedingssupplementen gewekt. (Arika W.-V.)

Zolang ik me kan herinneren had ik om de zoveel maanden herpes op mijn lippen. Als puber zeer lastig! Heb zelfs een job geweigerd omdat het er echt niet uitzag. Voelde me zo vaak ellendig en vies dat ik dan maar liever niet buitenkwam. Zeer pijnlijk, gezwollen en het kon tot twee weken duren voor die etterende korst genezen was. Met L-Lysine heb ik het eindelijk onder controle! Plus veel bio zachtgekookte eitjes van onze kippen. Steekt het toch nog eens de kop op dan neem ik onmiddellijk tot acht capsules per dag en is het kleine blaasje na drie dagen genezen. Super! (Hilde W.)

Het middel Silybum met kurkuma extract heeft ervoor gezorgd dat ik goed slaap. (Colette M.)

Het maken van een halve liter groentesap met de sapmachine en het maken van een groene smoothie in de ochtend. (Elly VD)

Ik ben twaalf jaar geleden in aanraking gekomen met essentiële oliën via Dr. Annik Mollen. Wat vooral mooi is aan essentiële oliën is:
(1) de synergie tussen het biochemische en het energetische aspect waardoor 1+1=3 (of meer!). Je kan dus zowel werken met de biochemische eigenschappen (de fenolen, ketonen, terpenen, etc.) als met de frequentie van de oliën.
(2) het in balans brengen, het streven naar homeostase waardoor eenzelfde olie verschillend zal werken naargelang de behoefte. Eenzelfde olie is daardoor geschikt voor zowel diarree als voor constipatie. Oregano zal (als antibioticum) enkel de slechte bacteriën aanvallen en niet de goede. Engelwortel zal de baarmoeder laten samentrekken of juist laten ontspannen. Mirte zal de schildklierfunctie verhogen of verlagen, etc.
(3) het kunnen inzetten op drie niveaus: het fysische, emotionele en spirituele.
Ik gebruik dan ook bijna uitsluitend essentiële oliën voor mezelf, familie- en vriendenkring. Ze brengen balans en hebben geen bijwerkingen. (Veerle B.)

Het is voor mij opvallend hoeveel ‘hoera’-verhalen ik heb gelezen over voedingssupplementen en hoe dikwijls ik daar in mijn eigen leven geen effect van heb gevoeld. Er zijn echter enkele uitzonderingen. Ik heb zeer goede resultaten met spirulina (van Marcus Roher). Vanaf het moment dat ik het voor het eerst nam voelde ik een verbetering. Mijn stemming verbeterde (voor mij is dat m’n zon-vitamientje), chronische tekorten aan (bv. magnesium) verdwenen. Ik voelde me fitter en energieker en ik voelde ook duidelijk dat mijn lichaam begon te zuiveren. Ik geef toe dat dit allemaal nogal onwetenschappelijk en anekdotisch is, maar het is mijn ervaring. Elk jaar gaan we met verlof ergens in de zomermaanden en dan neem ik geen voedingssupplementen mee. Na enkele weken voel ik terug het verschil als ik ze terug begin te nemen, wat me steeds weer overtuigt van hun waarde voor mij.
Al sinds een lange tijd heb ik Arnica spray (van Weleda) in huis. Het is voor mij een wondermiddel dat ik direct voel werken. Ik gebruik het voor en na tandartsbezoek, als ik me gestoten heb, ... Telkens voelt het snel goed aan en merk ik dikwijls na enkele dagen dat ik alles gewoon al vergeten ben. (Leon C.)

Ik had vroeger last van zonneallergie. Zodra ik in de zon kwam, stond heel mijn bovenlichaam vol rode vlekken en blaasjes. Ik had ook een grote rode zwelling in mijn gezicht, onder mijn oog. Er werd een biopsie van genomen en ik kreeg cortisonenzalf. Die werkte, maar zodra ik ermee stopte, kwam de vlek terug. Ik ben op een bepaald moment voedingssupplementen beginnen nemen (omega-3, B-vitaminen, vitamine C, magnesium, …), niet specifiek voor de zonneallergie, maar gewoon om gezond te blijven. De volgende zomer had ik geen zonneallergie en sindsdien heb ik er geen last meer van gehad (nu zo’n tien jaar). De vlek onder mijn ogen is ook nooit teruggekomen. (J.V.)

Alka Vitae greens met chlorella, spirulina, gerstegras en tarwegras, probiotica, tal van kruiden zoals moerasspirea, kurkuma en gember, mix van groenten en fruit (vitaminen en mineralen). Het ontgift en geeft je energie tegelijkertijd én het is lekker. (Sylvie B.)

Ik heb altijd heel veel last gehad van blaasontstekingen. Een aantal jaren geleden werd een groot gezwel in mijn blaas ontdekt. Het werd weggesneden en het bleek kwaadaardig. Ik kreeg spoelingen met chemotherapie, maar daar kreeg ik tintelende handen en voeten van. Volgens de arts was de kans groot dat het zou terugkeren. Ik moest dus regelmatig op controle. Op advies van een orthomoleculaire therapeut begon ik een cranberry supplement (veenbessen) te nemen. Tijdens een van de eerste controles werd een heel klein gezwelletje gevonden, maar toen ze het enkele weken later wilden verwijderen, kon de arts het niet meer vinden. Ik blijf het supplement elke dag nemen en ben nu al een hele tijd vrij van gezwellen. Ik heb sindsdien ook geen blaasontstekingen meer. (M-L C.)

Wat voor mij een zeer sterk voedingssupplement is in verband met het immuunsysteem is Kattenklauw ampullen van Plantapol. Ik heb door de jaren heen een zwakker immuunsysteem ontwikkeld en telkens als ik me zwak begin te voelen of als ik ziek ben, neem ik deze ampullen. In maximum drie dagen ben ik er weer bovenop! (Lieze L.)

Bij mij gaat het om het gebruik van vitamine C in behoorlijke dosis. Ik had dik 15 jaar geleden een hersenbloeding. Heb het overleefd zonder schade met behulp van acupunctuur. Echter om te overleven op langere termijn moest ik gaan werken aan het weer gezond maken van mijn aderstelsel. Dit systeem had ernstige schade geleden door een chronisch tekort een vitamine C en E. Dit bleken de basisvitaminen te zijn voor het optimaal houden van de celwand aan de binnenkant van je aderen. Conclusie: ik leed dus aan een chronische vorm van scheurbuik en had de daarbij horende verschijnselen. De meest in het oog springende was parodontitis (tandvleesontsteking). Die kun je zelf waarnemen.
Natuurlijk ben ik het algemeen gebruik van supplementen gaan uitbreiden en ik gebruik en gebruikte geen ‘geneesmiddelen’. Had ik die gebruikt en de adviezen van artsen opgevolgd, was ik al niet meer hier. Men neemt mij het bijna kwalijk dat ik geen geneesmiddelen gebruik gezien mijn leeftijd, want dat zou moeten volgens de apotheek en de artsen van de ‘gewone’ geneeskunde. Ik kan het die jongens en meisjes niet kwalijk nemen dat ze zo reageren, want ze weten niet beter in dit land, want ze hebben hierover niets geleerd (Piet B.).

Ik word heel gemakkelijk verkouden of grieperig. Via een vriendin leerde ik Tropa-Cat kennen, een soort natuurlijk antibioticum op basis van kruiden. Telkens als ik voel dat ik ziek ga worden, neem ik een paar ampullen verdeeld over de dag en voel ik me de volgende dag al veel beter. Ik moet het zelden meer dan twee dagen nemen. (M.H.)

Ook in PlaceboNocebo 20

3 Zo zien wij het

10 Medisch

14 Voeding

18 Voeding

22 Therapie

26 Nutriënten

30 Fytotherapie

  • Curcumine

    Ontsteking, pijn, reuma, alzheimer & kanker

34 Bewustzijn

46 Bewustzijn

52 Medicijnen