Calendula versnelt de genezing van een gescheurde achillespees

PlaceboNocebo 21

Goudsbloem (Calendula officinalis) is een prachtige goudoranje bloem met een aromatische geur, waarvan de Nederlandse naam verwijst naar de zonnige aard van de bloem en de eigenschap ervan om voedingsmiddelen, zoals boter, goudgeel te kleuren. De goudsbloem heeft een eeuwenlange traditie als medicinale plant. De unieke mengeling van inhoudsstoffen van calendula maken haar bijzonder geschikt als natuurlijk geneesmiddel.

Calendula kan zowel uitwendig als inwendig worden toegepast. Uitwendig in de vorm van zalf, crème, olie, bad, oogbad, kompressen, spoelingen, enz. Inwendig als tinctuur (druppels), thee, capsules, enz.

Calendula werkt ontsmettend, heeft een antibacteriële, antivirale en antischimmelwerking, versnelt de wondgenezing, werkt bloedstelpend, verzachtend, jeukstillend en verwijdert de overtollige hoornlaag van de huid.

Inwendig toegepast heeft het een ontstekingsremmende, vochtafdrijvende, bloedzuiverende, licht laxerende, krampwerende, bloedverdunnende werking. Het bevordert de bloedcirculatie en de lymfestroming, het verhoogt de weerstand en heeft een milde oestrogene werking.

In zalf of crèmes wordt calendula vooral gebruikt om (brand)wonden te ontsmetten en de genezing te bevorderen. Uit een recent onderzoek bij dieren blijkt dat het een gescheurde achillespees sneller doet genezen. Wanneer een zalf op basis van calendula zeven dagen lang op een gescheurde achillespees wordt gesmeerd, ziet men een verhoogde aanmaak van collageen in vergelijking met een placebozalf.

©Hilde Maris

Meer info
Calendula officinalis. Goudsbloem. PlaceboNocebo 1.

 

Referentie

Aro AA, Perez MO, Vieira CP, et al. Effect of Calendula officinalis cream on achilles tendon healing. Anat Rec (Hoboken). 2015 Feb;298(2):428-35.

 

Ook in PlaceboNocebo 21

3 Zo zien wij het

10 Medisch

14 Voeding

18 Voeding

  • Uien

    Pittige leveranciers van bioactieve fytonutriënten

22 Therapie

  • Eutonie

    Een bedding voor de stroom van Leven

26 Nutriënten

30 Fytotherapie

34 Biochemie

40 Diagnostiek

42 Vraag aan de lezers

46 Bewustzijn

50 Nutriënten

52 Medicijnen