Hoge bloedsuikerspiegel & glycatie

De schadelijke effecten van een chronische hoge bloedsuikerspiegel & het belang van voeding met een lage glycemische belasting

PlaceboNocebo 21

Mensen met een chronische hoge bloedsuikerspiegel hebben een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, nierziekten, zenuwschade, oogaandoeningen, alzheimer en kanker. De belangrijkste reden daarvoor is een verschijnsel dat glycatie of versuikering heet. Wanneer de bloedsuikerspiegel constant te hoog is, kan glucose (suiker) een reactie aangaan met de eiwitten in het bloed: enzymen, hormonen, hemoglobine, enz. De moleculen die op die manier beschadigd worden, vormen advanced glycation end products (AGE’s - eindproducten van vergevorderde versuikering). AGE’s kunnen alle cellen en weefsels beschadigen, vooral de bloedvaten, de zenuwen, de hersencellen, de nieren en de ogen, maar ook andere organen en de huid. AGE’s versnellen het verouderingsproces. De vorming van AGE’s kan voorkomen worden door de bloedsuikerspiegel laag te houden - door voeding met een lage glycemische belasting, door beweging en indien nodig met supplementen.

Om dit artikel te lezen, heb je een online abonnement nodig. Log in of klik hier voor de mogelijkheden.

Ook in PlaceboNocebo 21

3 Zo zien wij het

10 Medisch

14 Voeding

18 Voeding

  • Uien

    Pittige leveranciers van bioactieve fytonutriënten

22 Therapie

  • Eutonie

    Een bedding voor de stroom van Leven

26 Nutriënten

30 Fytotherapie

40 Diagnostiek

42 Vraag aan de lezers

46 Bewustzijn

50 Nutriënten

52 Medicijnen