Verschenen in
Uien
Pittige leveranciers van bioactieve fytonutriënten
Uien behoren tot de gezondste groenten. In tegenstelling tot veel andere groenten leveren ze niet veel vitaminen en mineralen, maar wel heel veel bioactieve fytonutriënten (stoffen die alleen in planten zitten). Uien zijn vooral rijk aan flavonoïden en zwavelhoudende stoffen. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat de fytonutriënten uit uien een belangrijke rol spelen in de preventie van kanker, diabetes type 2, hart- en vaatziekten, hoge cholesterol, hoge bloeddruk, maagdarmproblemen, spijsverteringsstoornissen, virale en bacteriële infecties.
Regelmatig uien eten verhoogt de antioxidantcapaciteit van het lichaam en heeft een natuurlijke ontstekingsremmende werking. Uien helpen de weerstand tegen virussen en bacteriën verhogen, maar beschermen tegen overdreven immuunreacties (allergie, astma en reuma). De medicinale eigenschappen van uien zijn zo bijzonder dat men in de medische wetenschappen uienextracten of geïsoleerde stoffen uit uien test bij allerlei ziektebeelden.
Je kan dit artikel enkel lezen als je het tijdschrift aankoopt (als los exemplaar of als onderdeel van een jaarabonnement) of als je toegang hebt tot de online bibliotheek.
Koop editieHeb je het aangekocht of heb je toegang tot de online bibliotheek? Meld je aan om dit artikel te lezen