Uien

Pittige leveranciers van bioactieve fytonutriënten

PlaceboNocebo 21

Uien behoren tot de gezondste groenten. In tegenstelling tot veel andere groenten leveren ze niet veel vitaminen en mineralen, maar wel heel veel bioactieve fytonutriënten (stoffen die alleen in planten zitten). Uien zijn vooral rijk aan flavonoïden en zwavelhoudende stoffen. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat de fytonutriënten uit uien een belangrijke rol spelen in de preventie van kanker, diabetes type 2, hart- en vaatziekten, hoge cholesterol, hoge bloeddruk, maagdarmproblemen, spijsverteringsstoornissen, virale en bacteriële infecties.

Regelmatig uien eten verhoogt de antioxidantcapaciteit van het lichaam en heeft een natuurlijke ontstekingsremmende werking. Uien helpen de weerstand tegen virussen en bacteriën verhogen, maar beschermen tegen overdreven immuunreacties (allergie, astma en reuma). De medicinale eigenschappen van uien zijn zo bijzonder dat men in de medische wetenschappen uienextracten of geïsoleerde stoffen uit uien test bij allerlei ziektebeelden.

Om dit artikel te lezen, heb je een online abonnement nodig. Log in of klik hier voor de mogelijkheden.

Ook in PlaceboNocebo 21

3 Zo zien wij het

10 Medisch

14 Voeding

22 Therapie

  • Eutonie

    Een bedding voor de stroom van Leven

26 Nutriënten

30 Fytotherapie

34 Biochemie

40 Diagnostiek

42 Vraag aan de lezers

46 Bewustzijn

50 Nutriënten

52 Medicijnen