Tomaten

Bron van natuurlijke chemopreventieve stoffen

PlaceboNocebo 22

De tomaat is de vrucht van de tomatenplant (Solanum lycopersicum), een plant van de nachtschade familie. Ze wordt beschouwd als een groente. Veel tomaten en tomatenproducten eten wordt gelinkt aan een verlaagd risico op metabole stoornissen, zoals overgewicht, hoge bloedsuikerspiegel, hoge cholesterol, hart- en vaatziekten en kanker. Lycopeen, de meest voorkomende carotenoïde in tomaten, is de meest bestudeerde stof met betrekking tot kanker. Het is vooral bekend van zijn rol in de preventie van prostaatkanker. Maar tomaten bevatten nog veel andere bioactieve stoffen met een antikankerwerking. Bovendien heeft de combinatie van carotenoïden en andere fytonutriënten in de volledige tomaat een veelzijdiger effect op het metabolisme dan lycopeen alleen.

Om dit artikel te lezen, heb je een online abonnement nodig. Log in of klik hier voor de mogelijkheden.

Ook in PlaceboNocebo 22

3 Zo zien wij het

10 Biochemie

14 Medisch

18 Voeding

30 Fytotherapie

34 Therapie

38 Diagnostiek

42 Vraag aan de lezers

46 Bewustzijn

54 Immuniteit