Is ADHD het gevolg van een gebrek aan vitamine B6?

PlaceboNocebo 24

ADHD of Attention Deficit Hyperactivity Disorder is een aandoening waarbij sprake is van een gebrek aan aandacht of concentratie, gecombineerd met impulsief, hyperactief en soms ook agressief gedrag, met als gevolg vaak problemen thuis en op school.

De standaardtherapie voor ADHD is methylfenidaat (Rilatine). Het verhoogt bepaalde neurotransmitters in de hersenen, vooral dopamine en noradrenaline. Hoewel Rilatine in veel gevallen de symptomen van ADHD tijdelijk verbetert, kan het op lange termijn het metabolisme ernstig verstoren, vooral het zenuwstelsel en het hormonaal systeem.

Rilatine ontregelt onder andere de hypofyse, een klier in de hersenen. De hypofyse staat rechtstreeks of onrechtstreeks in voor de aanmaak van groeihormoon, schildklierhormoon, adrenaline, cortisol, geslachtshormonen en endorfines (lichaamseigen pijnstillers). Rilatine kan de aanmaak van al deze hormonen verstoren.

Vitamine B6 - vooral de actieve vorm pyridoxal-‘5-fosfaat (PLP)- is essentieel voor alle belangrijke metabole routes, voor de activiteit van genen, voor het zenuwstelsel en het hormonaal systeem. B6 is nodig voor de aanmaak van dopamine, adrenaline en serotonine. Een tekort aan deze neurotransmitters kan concentratieverlies, impulsiviteit en hyperactiviteit veroorzaken. Dopamine heeft niet alleen een kalmerend effect, het verbetert ook de concentratie en zorgt ervoor dat je niet afgeleid wordt door storende invloeden.

Bij kinderen met ADHD worden vaak neurologische abnormaliteiten waargenomen, die door suppletie met vitamine B6 verbeteren, vooral in combinatie met magnesium. Kinderen die twee maanden lang vitamine B6 en magnesium krijgen zijn minder hyperactief, hyperemotioneel en/of agressief en kunnen zich beter concentreren. Wanneer men met de suppletie stopt, keren de symptomen binnen enkele weken terug (Mousain-Bosc M, 2006).

Volgens onderzoekers van het Kaplan's Medical Center (Israël) is een gebrek aan vitamine B6 of een verstoorde activiteit van pyridoxalfosfaat en de enzymen die afhankelijk zijn van voldoende B6 één van de belangrijkste oorzaken van ADHD. Jarenlange suppletie met vitamine B6 geneest ADHD volgens hen volledig, zonder bijwerkingen te veroorzaken (Dolina S, 2014).

©Hilde Maris

Meer info
ADHD & Leer- en gedragsstoornissen.
Vitamine B6. Zenuwregeneratie en gezond DNA. PlaceboNocebo 4.

 

Referenties

 1. Dolina S, Margalit D, Malitsky S, et al. Attention-deficit hyperactivity disorder (ADHD) as a pyridoxine-dependent condition: urinary diagnostic biomarkers. Med Hypotheses. 2014 Jan;82(1):111-6.
 2. Mousain-Bosc M, Roche M, Polge A, et al. Improvement of neurobehavioral disorders in children supplemented with magnesium-vitamin B6. I. Attention deficit hyperactivity disorders. Magnes Res. 2006 Mar;19(1):46-52.

Ook in PlaceboNocebo 24

10 Medisch

 • Parkinson

  voorkomen, afremmen of omkeren met nutraceuticals

16 Biochemie

 • Dopamine

  Vreugde, genot, beloning, motivatie, aandacht, beweging & coördinatie

20 Voeding

24 Sport & beweging

28 Nutriënten

 • Vitamine B1

  Preventie en behandeling van neurologische aandoeningen, diabetes & hartfalen

32 Fytotherapie

36 Voeding

40 Therapie

42 Vraag aan de lezers

46 Bewustzijn

50 Supplementen