Psoriasis is een chronische auto-immuunziekte die steeds vaker voorkomt. Hoewel psoriasis als een huidziekte beschouwd wordt, is het een metabole aandoening die vaak gepaard gaat met andere ziekten, zoals hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, gewrichtsklachten, depressie en slaapstoornissen. Psoriasis heeft een enorme impact op de levenskwaliteit en op psychisch en sociaal vlak.

Er zijn een aantal behandelingen die tijdelijk goede resultaten geven, maar er zijn geen medicijnen die psoriasis genezen. De meeste behandelingen zijn lastig, onpraktisch en tijdrovend en/of geven ongewenste bijwerkingen. Veel patiënten zijn niet tevreden over hun behandeling.

Er is een sterk verband tussen psoriasis en inflammatie, een gebrek aan vitamine D, emotionele stress, een verstoorde darmflora en glutenintolerantie. Deze factoren vormen de sleutel voor een succesvolle behandeling. Psoriasis kan op een natuurlijke manier onder controle gehouden worden of zelfs ‘genezen’ worden, op voorwaarde dat de patiënt gemotiveerd genoeg is om zijn voeding en leefstijl aan te passen.

Om dit artikel te lezen, heb je een online abonnement nodig. Log in of klik hier voor de mogelijkheden.