Astma is de meest voorkomende chronische longaandoening. Het wordt gekenmerkt door overgevoeligheid, zwelling en ontsteking van de bronchiën - de vertakkingen van de luchtpijp - waardoor de luchtwegen vernauwen, zodat men niet goed meer kan ademen. Astma neemt wereldwijd epidemische vormen aan, niet alleen bij kinderen maar ook bij volwassenen.

De medische behandeling van astma is erop gericht de luchtwegen te ontspannen en te verwijden en de immuun- en ontstekingsreactie te remmen. Hoewel deze medicatie in veel gevallen werkt, kan het chronisch gebruik ervan bijwerkingen hebben, die soms erger zijn dan de aandoening waarvoor ze gebruikt worden. Bovendien kunnen medicijnen astma niet genezen, omdat ze de oorzaken niet wegnemen, alleen - in het beste geval - de symptomen verlichten.

Een belangrijke factor in het ontstaan van astma is allergie en overgevoeligheid voor stoffen in de omgeving of voor bepaalde voedingsmiddelen, waardoor het immuunsysteem te sterk reageert. Het opsporen en behandelen van allergie of overgevoeligheid vormt een belangrijk onderdeel van een succesvolle behandeling.

Om dit artikel te lezen, heb je een online abonnement nodig. Log in of klik hier voor de mogelijkheden.

Ook in PlaceboNocebo 26

3 Zo zien wij het

22 Metabolisme

  • Allergie

    Het belang van de darmwand & de darmflora

26 Therapie

28 Nutriënten

32 Fytotherapie

46 Bewustzijn