Vitamine B1 vermindert premenstrueel syndroom

PlaceboNocebo 28

Premenstrueel syndroom (PMS) is een verzamelnaam voor een aantal lichamelijke, mentale en emotionele symptomen tijdens de dagen voor de menstruatie, die bij sommige vrouwen zo ernstig kunnen zijn dat ze problemen veroorzaken in persoonlijke en sociale relaties. PMS komt heel veel voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd.

Omdat er verschillende onderliggende oorzaken zijn, zijn er ook heel veel mogelijke therapieën voor PMS, met wisselend succes.

Er zijn verschillende voedingssupplementen die de klachten van PMS verlichten, vooral omega-3 vetzuren, gamma-linoleenzuur (GLA), magnesium, calcium, vitamine B6, vitamine E en vitamine D.

Ook vitamine B1 (thiamine) blijkt een goede kandidaat voor de preventie of behandeling van PMS.

Vitamine B1 is nodig voor een groot aantal biochemische routes en men blijft nog altijd nieuwe functies van deze vitamine ontdekken. De belangrijkste lichaamsfuncties die afhankelijk zijn van vitamine B1 zijn de aanmaak van energie uit voedingsstoffen en de werking van de hersenen en het zenuwstelsel. Een gebrek aan thiamine uit zich vooral in vermoeidheid, hersen- en zenuwaandoeningen, hartproblemen en zwakte.

Suppletie met vitamine B1 vermindert de mentale symptomen van PMS met gemiddeld 35% en de lichamelijke klachten met 21% bij studenten met PMS. Ook in vergelijking met studenten die een placebo kregen, waren de algemene symptomen van PMS aanzienlijk minder bij studenten die vitamine B1 namen (Abdollahifard S, 2014).

Preventief wordt 10 tot 50 mg vitamine B1 per dag in een B-complex aanbevolen. Voor het behandelen van ernstige tekorten wordt vaak 100 tot 500 mg vitamine B1 gegeven. Vitamine B1 moet altijd gecombineerd worden met de andere B-vitaminen.

Voedingsbronnen van vitamine B1

Linzen, erwten, bonen, volle granen, bruine en zwarte rijst, tarwekiemen, noten, pinda’s, spinazie

Nutriënten die PMS kunnen verminderen

Omega-3 vetzuren, gamma-linoleenzuur (GLA), magnesium, calcium, vitamine D, vitamine B6, vitamine B1, zink, vitamine E, soja-isoflavonen, vitex agnus castus, ginkgo biloba, …

©Hilde Maris

Meer info
Premenstrueel Syndroom. PlaceboNocebo 5.
Vitamine B1 wordt uitgebreid besproken in PlaceboNocebo 24.

 

Referentie

Abdollahifard S, Rahmanian Koshkaki A, Moazamiyanfar R. The effects of vitamin B1 on ameliorating the premenstrual syndrome symptoms. Glob J Health Sci. 2014 Jul 29;6(6):144-53.

 

Ook in PlaceboNocebo 28

3 Zo zien wij het

10 Medisch

 • Trombose

  Oorzaken, preventie & behandeling van een verhoogde bloedstolling

18 Medisch

 • Hartaanval

  Schade aan het hart beperken & een nieuwe hartaanval voorkomen

22 Medisch

 • Beroerte

  Herstel bevorderen & een nieuwe beroerte voorkomen

28 Nutriënten

34 Fytotherapie

 • Knoflook

  Een veelzijdige geneeskrachtige bol

38 Sport & beweging

46 Bewustzijn

50 Medicijnen