Osteoartritis

Slijtage of metabole aandoening?

PlaceboNocebo 30

Osteoartritis of artrose is een gewrichtsaandoening die gekenmerkt wordt door het afslijten van de dunne laag kraakbeen tussen de gewrichten, zodat het gewricht en de botten beschadigd worden en beweging pijnlijk wordt. De belangrijkste oorzaak van kraakbeenafbraak is inflammatie (ontsteking). Dat kan het gevolg zijn van kwetsuren, operaties, overbelasting van een gewricht, een gebrek aan beweging, diabetes, overgewicht, hormonale stoornissen en een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen.

Osteoartritis komt heel veel voor, vooral bij ouderen. Knie- en heupartrose komen het vaakst voor en zijn een belangrijke oorzaak van immobiliteit en afhankelijkheid bij oudere mensen. Toch is artrose geen normaal of onvermijdelijk onderdeel van het verouderingsproces. Het is in veel gevallen een gevolg van een verstoord metabolisme, vooral van overgewicht, een hoge bloedsuikerspiegel en chronische inflammatie. In de medische literatuur spreekt men steeds vaker van metabole osteoartritis.

Er zijn tot nog toe geen medische behandelingen of medicijnen die osteoartritis kunnen voorkomen of afremmen. Alleen voeding en leefstijlfactoren kunnen de artrose-epidemie stoppen.

Om dit artikel te lezen, heb je een online abonnement nodig. Log in of klik hier voor de mogelijkheden.

Ook in PlaceboNocebo 30

3 Zo zien wij het

18 Medisch

26 Nutriënten

28 Medisch

  • Jicht

    Urinezuur verlagen met voeding & leefstijl

34 Sport & beweging

38 Fytotherapie

46 Bewustzijn

50 Medicijnen